Λειτουργία και Εκπαιδευτικοί στόχοι

Ανάγνωση
Η βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ψυχικού και η λειτουργία της είναι μέρος του παιδαγωγικού προγράμματος του σχολείου. Είναι ενταγμένη στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών, με εβδομαδιαία ώρα παρουσίας τους για τις τάξεις 1η-4η και μία φορά το δεκαπενθήμερο για τις τάξεις 5η και 6η. Υπεύθυνοι για την ώρα βιβλιοθήκης είναι οι βιβλιοθηκονόμοι.
Κύριοι στόχοι της Βιβλιοθήκης είναι η εξοικείωση των παιδιών με το ελεύθερο ανάγνωσμα, η δημιουργία μελλοντικών βιβλιόφιλων, η ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων και η εκπόνηση μιας εργασίας (project) στο χώρο της βιβλιοθήκης με τη χρήση έντυπων και ηλεκτρονικών πηγών. Παράλληλα η βιβλιοθήκη εξυπηρετεί με το υλικό της και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των δασκάλων.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με τρεις βιβλιοθηκονόμους που μαζί με τη διευθύντρια των βιβλιοθηκών του ΕΕΙ, συνεργάζονται για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων, την επιλογή υλικού για τον εμπλουτισμό της συλλογής της Βιβλιοθήκης, καθώς και την επεξεργασία του υλικού ώστε να είναι προσβάσιμο μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου.

Τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι η Βιβλιοθήκη ετοιμάζει και στέλνει στους γονείς καταλόγους με προτεινόμενα βιβλία από τις καινούργιες εκδόσεις.
Τα τελευταία χρόνια οργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη μια «Κυριακάτικη Εκδήλωση», κατά την οποία οι μαθητές έρχονται στο σχολείο με ευθύνη των γονέων τους προκειμένου να παρακολουθήσουν θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε αγαπημένα τους βιβλία ή θέματα και εικαστικό εργαστήρι με ζωγράφους, παραμυθάδες κλπ.
Την ημέρα επίδοσης των ελέγχων οι βιβλιοθηκονόμοι είναι στη διάθεση των γονέων για οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τα παιδιά και τη λειτουργία φυσικά της Βιβλιοθήκης.