Συντροφιά μαζί την Κυριακή - Στον τόπο γένεσης της Αρχαίας Αθήνας & του Αρχαίου Δράματος

Τα Ειδικά Προγράμματα του Ε.Ε.Ι. διοργανώνουν σπονδυλωτές μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιηγήσεις-διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στα περίχωρα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Επιχειρούμε ένα διαφορετικό και εκτός τειχών μάθημα ιστορίας, πολιτισμού και φιλοσοφίας.

 

Από τη συνοικία του Μακρυγιάννη έως το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, τον «Περίπατο» της Ακρόπολης, τον Παρθενώνα και τα «Αναφιώτικα»

 

Στη δεύτερη περιήγησή μας για τη φετινή σχολική χρονιά η ιστορική μας αφήγηση θα αφορά τόσο στην ιστορία της Αθήνας από την προϊστορική εποχή ως τους κλασικούς χρόνους όσο και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες άνθισε το αρχαίο δράμα, καθώς θα επισκεφθούμε έναν από τους βασικούς χώρους στους οποίους διαδραματίζονταν οι δραματικοί αγώνες.

Θα ξεκινήσουμε από τη στάση του Μετρό «Ακρόπολη» όπου θα «ανακαλύψουμε» ένα μικρό μουσείο που φιλοξενεί τα ευρήματα των ανασκαφών από την περιοχή Μακρυγιάννη, ενώ θα μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε τόσο για την ομώνυμη συνοικία όσο και για τη γειτονική «Γαργαρέτα», δηλαδή τη συνοικία Κουκάκι.

 

Ακολούθως θα περπατήσουμε λίγο πιο πάνω και περνώντας από το κτίριο Βάϊλερ θα συναντήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο του Θεάτρου Διονύσου και θα εξερευνήσουμε τη Νότια και Ανατολική κλιτύ της Ακρόπολης. Θα βαδίσουμε στα χνάρια του «Περιπάτου».

«Περίπατος» ονομαζόταν  η αρχαία οδός που περιέβαλε περιμετρικά την Ακρόπολη, σχεδόν γύρω από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου. Περπατώντας όλη τη διαδρομή, οι αρχαίοι Αθηναίοι μπορούσαν να επισκεφθούν πολλά και ιδιόμορφα μνημεία στη βόρεια, ανατολική και νότια πλευρά της Ακρόπολης και να κάνουν έτσι μια βόλτα, θαυμάζοντας το αττικό τοπίο και τον αττικό ουρανό.

 

Τον ίδιο περίπατο θα επιχειρήσουμε και εμείς, γνωρίζοντας κατά σειρά το Θέατρο Διονύσου, το Ωδείο του Περικλή, τη Στοά Ευμένους, το Χορηγικό Μνημείο Νικία, το Ασκληπιείο, το Χορηγικό Μνημείο Θρασύλλου, το Αγλαύρειο, τη Μυκηναϊκή Κρήνη, το Ιερό Αφροδίτης και Έρωτα, τα Ιερά Πανός, Νυμφών, Διός Απόλλωνα Υπακραίου, αλλά και την Κλεψύδρα και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Παραβά ή Αγίου Σεραφείμ.

 

Στα μισά του αρχαιολογικού μας περίπατου, θα ξαποστάσουμε σε μια αποσκιαδερή γωνιά, για να κολατσίσουμε και να μιλήσουμε για την ιστορία της πόλης μας, τη γένεση και άνθιση του αρχαίου δράματος αλλά και τη θρησκεία του Διονύσου Ελευθερέως. Θα επιχειρήσουμε δε και ένα σύντομο θεατρικό παιχνίδι με βάση αποσπάσματα της αρχαίας δραματουργίας.

 

Κατόπιν θα ανηφορίσουμε για λίγο τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, για να βρεθούμε στο χώρο των Προπυλαίων και να θαυμάσουμε από κοντά την ανυπέρβλητη ομορφιά του Παρθενώνα αλλά και να αναγνωρίσουμε τη σημασία των υπόλοιπων μνημείων επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπως του Ιερού της Αθηνάς Νίκης, του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, της Χαλκοθήκης και του Ερεχθείου.

 

Αφού ολοκληρώσουμε τον αρχαιολογικό μας περίπατο, θα γυρίσουμε λίγο προς τα πίσω. Θα περάσουμε μπροστά από το Θέατρο Διονύσου και θα συναντήσουμε την οδό Θρασύλλου. Από εκεί θα ανηφορίσουμε σιγά-σιγά προς τα «Αναφιώτικα», τον ιδιαίτερο συνοικισμό της Πλάκας, που θυμίζει σε ομορφιά και αρχιτεκτονική κυκλαδονήσι.

Η συνοικία δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1860 στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης πάνω από το Ριζόκαστρο, εκεί που είχαν βρει καταφύγιο οι πρόσφυγες του Πελοποννησιακού πολέμου. Οι «Μαύρες Πέτρες» της τουρκοκρατίας, τα «Αναφιώτικα» της δεκαετίας του 1860, διαμορφώθηκαν, αυθαίρετα, από Αναφιώτες φτωχούς τεχνίτες, οικοδόμους και ξυλουργούς, που εργάζονταν στην ανοικοδόμηση της πόλης εκείνη την εποχή.

 

Από εκεί ψηλά, θα αγναντέψουμε για λίγες ακόμη στιγμές την ομορφιά της Αθήνας και την ιστορία του τόπου μας. Η σκιά του Ιερού Βράχου θα μας δώσει την ευκαιρία να θυμηθούμε ήρωες περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς που αγωνίσθηκαν για την πατρίδα μας.

 

Ημερομηνία: Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017, 10:00-14:15

Μαθητές & μαθήτριες  4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ & Γ’ Γυμνασίου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά.

Συνάντηση:  Σταθμός Μετρό «Ακρόπολη», εντός του σταθμού εμπρός στις προθήκες των αρχαιολογικών ευρημάτων, στις 09:45.

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού (τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 15€ ανά οικογένεια.

Εισιτήριο (ενιαίο): 10 ευρώ ανά ενήλικα στους αρχαιολογικούς χώρους του Αρχαίου Θεάτρου του Διονύσου και την Ακρόπολη.

 

Χρήσιμες οδηγίες: Για τον περίπατό μας θα χρειασθεί να έχουμε μαζί μας νερό και κάποιο ελαφρύ σνακ, για να κάνουμε ένα μικρό πικ-νικ στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452), ή αποστέλλοντας την αίτηση συμμετοχής με fax (210.6744970) ή email (specialprograms@haef.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.

Σχετικά Αρχεία