Συντροφιά μαζί την Κυριακή - Θησείο, Κεραμεικός, Μεταξουργείο & Γκάζι

Διανύοντας για ακόμη μια φορά τη διαδρομή από την αρχαιότητα στη νεώτερη εποχή

Θησείο – Κεραμεικός - Μεταξουργείο και Γκάζι

 

Τα Ειδικά Προγράμματα του Ε.Ε.Ι. διοργανώνουν σπονδυλωτές μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιηγήσεις-διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στα περίχωρα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Επιχειρούμε ένα διαφορετικό και εκτός τειχών μάθημα ιστορίας, πολιτισμού και φιλοσοφίας.

 
Η τέταρτη περιήγησή μας για φέτος θα ξεκινήσει από την Πλατεία Θησείου.

 

Θα διασχίσουμε την Αγίων Ασωμάτων και θα συναντήσουμε πρώτα απ’ όλα τον ομώνυμο Ιερό Ναό. Ακολούθως θα περάσουμε από τη γειτονιά των Εβραϊκών Συναγωγών, κοντά στις οποίες βρίσκεται και το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής - Ίδρυμα Οικογένειας Γεωργίου Ψαροπούλου. Θα προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω και θα συναντήσουμε το Μουσείο Μπενάκη – το κτιριακό συγκρότημα  του Κεραμεικού, στο οποίο φιλοξενείται το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, τα διατηρητέα, όπως το «σπίτι με τις Καρυάτιδες», το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων και το Ίδρυμα Πολιτισμού & Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης».

 

Στη διασταύρωση με την οδό Πειραιώς, θα περάσουμε απέναντι για να θαυμάσουμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αρχιτεκτόνημα του Νεορομανικού ρυθμού που το περιέβαλε το Ίδρυμα Χατζηκώνστα.

 

Ακολουθώντας την οδό Θερμοπυλών και Λεωνίδου θα ανακαλύψουμε πρώτα την ανασκαφή του «αρχαίου σήματος», ενώ θα φθάσουμε κατόπιν στην Πλατεία Αυδή και τη Νέα Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία  στεγάζεται σε ένα από τα παλαιότερα νεοκλασικά της Αθήνας, που πρωτο-λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού και  η παρουσία του προσέδωσε και το όνομα στην ευρύτερη περιοχή. Θα επισκεφθούμε τη Δημοτική Πινακοθήκη και θα απολαύσουμε τόσο τη μόνιμη έκθεση όσο και την περιοδική, στην οποία εκτίθενται αυτήν την εποχή έργα του Σπύρου Παπαλουκά με τον γενικό τίτλο «Τέχνη και Εποχή».

 

Παίρνοντας το δρόμο προς τα πίσω, θα κατευθυνθούμε προς τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Ο Κεραμεικός όφειλε το όνομά του στα πολλά εργαστήρια κεραμικής που βρίσκονταν στις όχθες του Ηριδανού ή κατά μια άλλη εκδοχή στον ήρωα Κέραμο, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης. Όταν κτίστηκε το Θεμιστόκλειο τείχος, ο δήμος χωρίσθηκε στον έσω Κεραμεικό με τις οικίες και τα εργαστήρια και τον έξω, όπου βρίσκονταν το νεκροταφείο της πόλης. Στον Κεραμεικό, από το Δίπυλο, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πύλη της Αθήνας ξεκινούσε η πομπή των Παναθηναίων, ενώ η Ιερά Πύλη ήταν η αφετηρία της πομπής με προορισμό την Ελευσίνα για τα Ελευσίνια Μυστήρια. Στον ίδιο χώρο, στο Δημόσιο  Σήμα, ο Περικλής εκφώνησε τον Επιτάφιό του, για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου. Εκεί, θα ανασύρουμε αυτές τις μνήμες, επισκεπτόμενοι τόσο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο όσο και το Μουσείο του Κεραμεικού.

 

Η περιήγησή μας θα ολοκληρωθεί στο χώρο της Τεχνόπολης, για να περιεργασθούμε και να μάθουμε από την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία», που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, 10:00-13:30.

Μαθητές-μαθήτριες: 4ης-, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ Γυμνασίου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά.

Συνάντηση:  Μετρό Θησείου στις 10:00 π.μ.

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού. (Τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 15€ ανά οικογένεια.

Εισιτήριο Μουσείου Κεραμεικού: 4€ ανά άτομο, τα παιδιά είναι δωρεάν.

Εισιτήριο στην έκθεση στην Τεχνόπολη: 4€ ανά ενήλικα, 2,50€ ανά παιδί.

 

Χρήσιμες οδηγίες: Για τον περίπατό μας στον Κεραμεικό θα χρειασθεί να έχουμε μαζί μας καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και κάποιο ελαφρύ σνακ για να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα στο πάρκο δίπλα στον πεζόδρομο της Ερμού.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2018, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452), ή αποστέλλοντας την αίτηση συμμετοχής με fax (210.6744970) ή email (specialprograms@haef.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

 

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.

 

Σχετικά Αρχεία