Συντροφιά μαζί την Κυριακή στο κέντρο της Αρχαίας Αθήνας

Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Αγορά, Άρειος Πάγος και Πνύκα

Τα Ειδικά Προγράμματα του Ε.Ε.Ι. διοργανώνουν σπονδυλωτές μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιηγήσεις-διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στα περίχωρα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Επιχειρούμε ένα διαφορετικό και εκτός τειχών μάθημα ιστορίας, πολιτισμού και φιλοσοφίας. Στην πρώτη περιήγησή μας για τη φετινή σχολική χρονιά θα σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για την Αθήνα κατά την προϊστορική εποχή, τους «σκοτεινούς αιώνες» αλλά και τους κλασικούς χρόνους.

 

Θα ξεκινήσουμε από το σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, ένα σημείο που ενώνει διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Αφού ανακαλύψουμε τον Ηριδανό ποταμό στο βάθος του σταθμού, θα ανέβουμε στο φως της Πλατείας και θα βαδίσουμε με πυξίδα τον ίσκιο της Ακρόπολης. Θα περάσουμε από το Τζαμί του Τσισταράκη, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και το Φετιχέ Τζαμί και θα ανηφορίσουμε μέχρι τη Ρωμαϊκή Αγορά και την Πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος.

Η Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας κάλυπτε ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο στο κέντρο της πόλης και βρισκόταν εκατό μέτρα μακριά από την Αρχαία Αγορά, με την οποία συνδεόταν με έναν πλακόστρωτο δρόμο. Θα τρέξουμε όμως τον ιστορικό χρόνο και πιο μπροστά έως την οθωμανική περίοδο, για να διαπιστώσουμε πως εκεί στον ίδιο περίβολο χώρο λειτουργούσε το «σταροπάζαρο» της Αθήνας, γύρω από το οποίο είχε αναπτυχθεί ολόκληρη η περιοχή.  Ίχνη αυτής της περιόδου σώζονται ακόμη και σήμερα, αποτυπωμένα σε ξεχωριστά και ενδιαφέροντα οικοδομήματα, τα οποία ανεγέρθηκαν πολύ πριν τον Μάρτιο του 1833, όταν τερματίσθηκε η οθωμανική παρουσία στην Αθήνα.

 

Ακολούθως θα κατηφορίσουμε προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Φιλίππου απέναντι από τον οποίο βρίσκεται η είσοδος της Αρχαίας Αγοράς. Εκεί θα γυρίσουμε τον χρόνο ξανά προς τα πίσω.

Η Αρχαία Αγορά αποτελούσε το κέντρο της δημόσιας ζωής των Αθηναίων στους αρχαίους χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης είναι σχετική με τον πολύμορφο ρόλο της Αρχαίας Αγοράς γύρω από την οποία οργανωνόταν η καθημερινή ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε βιωματικά αυτόν τον ρόλο, καθώς η Αγορά ήταν έδρα της διοίκησης, της δικαιοσύνης αλλά και ο κύριος χώρος για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις.

Στα προκλασικά χρόνια η Αγορά ήταν ο τόπος συνάθροισης της Εκκλησίας του Δήμου, του λαού της Αθήνας, ενώ παράλληλα διοργανώνονταν θεατρικοί αγώνες και αθλητικές επιδείξεις. Σε όλες τις εποχές από τα αρχαϊκά χρόνια ως το 267 μ.Χ. που καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ερούλους, η Αγορά υπήρξε συγχρόνως προσφιλές εντευκτήριο για τις κοινωνικές και πνευματικές σχέσεις των Αθηναίων.

Το ταξίδι μας στο χρόνο θα πραγματοποιηθεί μέσα από τα χνάρια της Θόλου, του Βουλευτηρίου, του Μητρώου και της Ποικίλης Στοάς. Θα περπατήσουμε ανάμεσα σε ίχνη ναών, μνημείων και βωμών. Θα επισκεφθούμε τη Στοά του Αττάλου, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο και θα «σκαρφαλώσουμε» στον Αγοραίο Κολωνό, στο ψηλότερο σημείο της Αγοράς, στο οποίο δεσπόζει ο καλύτερα διατηρημένος ναός της Κλασικής Αρχαιότητας, ο ναός του Ηφαίστου. Εδώ ο θεός της φωτιάς και του σιδήρου συλλατρευόταν με την πολιούχο της πόλης θεά Αθηνά, ως προστάτες και οι δυο τους θεοί των τεχνών και των επαγγελμάτων και ιδιαίτερα ως προστάτες των μεταλλουργών και των αγγειοπλαστών.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κοντά στο ναό, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, υπάρχουν εργαστήρια μεταλλουργών. Η επισήμανση αυτής της ιστορικής συνέχειας στον ιστό της πόλης, θα μας δώσει την αφορμή να μιλήσουμε για τη γειτονιά «Βρυσάκι» και την Παναγιά τη Βλασσαρού που «παραχώρησαν» το έδαφος και τη ζωή τους για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων το 1931.

 

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, θα περάσουμε απέναντι και θα περπατήσουμε μέχρι την Πλατεία Αβησσυνίας, το «Γιουσουρούμ», για να δούμε το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η πλατεία διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1860 και πήρε το όνομα της από τους Αιθίοπες που κατοικούσαν στους γύρω δρόμους.

Από την Ερμού θα συνεχίσουμε τον περίπατό μας προς το Θησείο. Κάθε δρόμος του, κάθε μνημείο και κάθε κτίριο του Θησείου κουβαλάει μια ολόκληρη ιστορία. Μια ιστορία που ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, από τους Δήμους της Μελίτης, της Κοίλης και του Κολυττού, τρεις από τους δήμους που αποτελούσαν την αρχαία Αθήνα. Βαδίζοντας την Αποστόλου Παύλου, τη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση στην πρωτεύουσα για την ανάδειξη της Αρχαίας Αθήνας, θα φθάσουμε στον Άρειο Πάγο, το λόφο της δικαιοσύνης, αλλά και την Πνύκα, το λόφο της δημοκρατίας. Εκεί θα πραγματοποιήσουμε και το εκτός τειχών «μάθημά» μας. Ολοκληρώνοντας την πρώτη περιήγησή μας για φέτος θα επιστρέψουμε στο Σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο, όπου και θα αποχωριστούμε μέχρι την επόμενη συνάντησή μας.

 

Ημερομηνία: Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017, 10:00-13:30

Μαθητές & μαθήτριες  4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ & Γ’ Γυμνασίου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά.

Συνάντηση:  Σταθμός Μετρό «Μοναστηράκι». Εντός του Σταθμού, δίπλα στα εκδοτήρια εισιτηρίων στις 9:45 π.μ.

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού (τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 15€ ανά οικογένεια.

Εισιτήριο: 4 ευρώ ανά ενήλικα στον αρχαιολογικό χώρο. Τα παιδιά είναι δωρεάν.

Χρήσιμες οδηγίες: Για τον περίπατό μας θα χρειασθεί να έχουμε μαζί μας νερό και κάποιο ελαφρύ σνακ, για να κάνουμε ένα μικρό πικνίκ μετά την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452), ή αποστέλλοντας την αίτηση συμμετοχής με fax (210.6744970) ή email (specialprograms@haef.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.