Πρόγραμμα Προληπτικού Προαθλητικού Καρδιολογικού Ελέγχου

Η Ιατρική Υπηρεσία του Κολλεγίου Αθηνών σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών οργάνωσε και πραγματοποίησε τον Νοέμβριο Πρόγραμμα Προληπτικού Προαθλητικού Καρδιολογικού Ελέγχου μαθητών και μαθητριών.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γεράσιμος Σιάσος και ο παιδίατρος κ. Αντώνιος Μακρής, υπεύθυνος Ιατρικής Υπηρεσίας του Σχολείου. Συμμετείχαν οι καρδιολόγοι κ.κ. Μαρίνα Ζαρομυτίδου, Κωνσταντίνος Ζήσιμος και Ευάγγελος Οικονόμου και η ιατρός κ. Αθηνά Γκολιοπούλου. Το έργο τους συνέδραμε η νοσηλεύτρια του Γυμνασίου του Κολλεγίου κ. Άννα Κολιοκίτσου.

Το Πρόγραμμα έτυχε θερμότατης αποδοχής από μαθητές και γονείς και ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Εξετάστηκε προαιρετικά, χωρίς επιβάρυνση, η πλειονότητα των μαθητών και μαθητριών της Α΄ τάξης του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και του Γυμνασίου του Κολλεγίου Ψυχικού. Έγινε καρδιολογικός έλεγχος κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκαν λήψη ιστορικού, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, κλινική καρδιολογική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Προαθλητικό Έλεγχο του Κυκλοφορικού Συστήματος (Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού 2015)*.  Όλοι οι εξεταζόμενοι μαθητές και μαθήτριες έλαβαν λεπτομερή ιατρική βεβαίωση. Στις περιπτώσεις που κρίθηκε ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς και δόθηκαν κατάλληλες οδηγίες.

Το Πρόγραμμα Προληπτικού Προαθλητικού Καρδιολογικού Ελέγχου συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της υγείας των μαθητών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από το Κολλέγιο προς τους μαθητές του και αποτελεί μοναδική και σημαντική καινοτομία στον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το Κολλέγιο ευχαριστεί θερμά την Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσωπικά τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Γεράσιμο Σιάσο για την επιτυχή ολοκλήρωσή του.

 

*Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Προαθλητικό Έλεγχο του Κυκλοφορικού Συστήματος (Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού 2015) «συνιστάται οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες που μετέχουν σε ανταγωνιστικό αθλητισμό, από την ηλικία των 12 ετών, να υποβάλλονται ανά 2ετία σε προαθλητικό έλεγχο, με λήψη οικογενειακού και ατομικού ιστορικού, κλινική εξέταση, μέτρηση αρτηριακής πίεσης και ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Δεν συνιστάται η προσθήκη υπερηχογραφήματος καρδιάς στον προαθλητικό έλεγχο εφήβων και νεαρών ενηλίκων που μετέχουν σε ανταγωνιστικό αθλητισμό, παρά μόνο επί παθολογικών ευρημάτων από τον κλινικό έλεγχο ή το ΗΚΓ.» (http://www.ygeiapaidiou-ich.gr/parakolouthisi-tis-ygeias/elegxos-kukloforikou-susthmatos-sthn-prwtobathmia-frontida-ugeias).