Εκδήλωση: «Μια ζωή Κολλέγιο: Ένα ταξίδι – και κάτι ακόμα»

Με επετειακή αφορμή τα 95 χρόνια του Κολλεγίου, οι έξι Σύλλογοι Γονέων των σχολικών μονάδων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος οργάνωσαν εκδήλωση (Θέατρο Κολλεγίου, 4 Νοεμβρίου) με κεντρικό ομιλητή τον επί 35 χρόνια επικεφαλής του Προγράμματος Υποτροφιών και του τομέα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Δημήτρη Καραμάνο, μέλος του ΕΕΙ, παλαιό Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων. Θέμα της ομιλίας του: «Μια ζωή Κολλέγιο: Ένα ταξίδι –και κάτι ακόμα».

 
 Στο βήμα: Η κα. Φανή Λεβέντη - Αμοργινού, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Κολλεγίου Ψυχικού (αριστερά) και η κα. Εβελίνα Κόκκου - Γαβριήλ, τ. Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών (δεξιά)

 

Τον ομιλητή παρουσίασαν εκ μέρους των Συλλόγων Γονέων, η Εβελίνα Κόκκου και η Φανή Λεβέντη και εκ μέρους της σχολικής κοινότητας ο Απόστολος Αθανασόπουλος, Συνδιευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του ΕΕΙ, τονίζοντας τη μακρόχρονη πολύτιμη προσφορά του από διάφορες Κολλεγιακές «επάλξεις» και την ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητά του. Ειδικότερα αναφέρθηκαν στον χαρακτηρισμό του Δ. Καραμάνου –κατά την πρόσφατη βράβευσή του από το Δ.Σ. του ΕΕΙ– ως «ψυχής και συνείδησης του Κολλεγίου» και –σε άλλη περίσταση, από εκπαιδευτικούς του Σχολείου– ως «πνευματικού και ψυχικού πυλώνα για όλους εμάς στο Κολλέγιο».

 

Η ομιλία του Δ. Καραμάνου –την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες μέλη της Κολλεγιακής οικογένειας– περιελάμβανε μια σύντομη αναδρομή στις δεκαετίες του Κολλεγιακού «ταξιδιού» του από το 1949 μέχρι το 2018, επικεντρωμένη σε γεγονότα-ορόσημα συσχετισμένα με προσωπικές αναμνήσεις και εμπειρίες του, και, ακολούθως, διατύπωση κάποιων γενικότερων σκέψεών του. (Ορισμένα από τα υπο-θέματα της ομιλίας: Συνέργεια παράδοσης-καινοτομίας – Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Τεχνητή Ψυχή; – Αριστείας (και αποτυχίας) εγκώμιο – Από το Προχθές στο Μεθαύριο – Υποτροφίες: Κορυφαίος Κολλεγιακός θεσμός – Παιδεία, γλώσσα, επικοινωνία – Η σημασία της ιστορικής μνήμης – Ο καθοριστικός ρόλος του ανθρώπινου παράγοντος στην διαχρονική πορεία, στην ανάπτυξη και καταξίωση του Κολλεγίου).


Την ομιλία «διάνθισαν» η παρουσίαση σπάνιου οπτικοακουστικού «υλικού» και μουσικά δρώμενα επί σκηνής από τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό, το College Ensemble (Στέφανος Τσοκάκης, Δημήτρης Παπαγιαννάκις, Δημήτρης Μούσουρας, Γιάννης Ρωμανός, Φρόσω Γλύτσου) και την καθηγήτρια Μουσικής του Κολλεγίου Ελευθερία Βορριά.

Χαρακτηριστικό της απήχησης που είχε η ομιλία είναι το γραπτό σχόλιο διακεκριμένου μέλους της Κολλεγιακής οικογένειας προς τον ομιλητή: «Με την ομιλία σου κατάφερες –πέραν από την προσωπική σου ‘’σύντομη αναδρομή’’– να μας συμπαρασύρεις σε αναμνήσεις/ συναισθήματα και να μας κάνεις συνταξιδιώτες σε ένα ταξίδι μνήμης, αγάπης και νοσταλγίας για το αγαπημένο μας Σχολείο».

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης είχε η έκθεση, στο φουαγιέ του Θεάτρου, μιας προσωπικής συλλογής του Δημήτρη Καραμάνου «ψηγμάτων υψηλής, αλλά και ταπεινής σοφίας, σοβαρού και χιουμοριστικού λόγου» με τίτλο Περί Πάντων και Άλλων Τινών, την οποία ιδιαίτερα απήλαυσαν οι «περιηγητές» της κατά τη διάρκεια δεξίωσης μετά την ομιλία.