Ο Nicholas Gage, κεντρικός ομιλητής στην Τελετή Αποφοίτησης

Το Κολλέγιο Αθηνών είχε την εξαιρετική τιμή να υποδεχθεί τον Ελληνοαμερικανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Nicholas Gage (Νικόλας Γκατζογιάννης), ως κεντρικό ομιλητή της 90ής Ετήσιας Τελετής Αποφοίτησης - Commencement 2019.

Ο κ. Gage μίλησε για την αξία της γνώσης και τα ιδανικά που ο ίδιος θεωρεί ως τα πιο σημαντικά όπως η ελευθερία, η αρετή με το πιο σπουδαίο από όλα κατά τον ίδιο, την αγάπη, αντλώντας παραδείγματα από την προσωπική του διαδρομή και τις εμπειρίες του. Πρόετρεψε τους αποφοίτους να «ταξιδέψουν», να αναζητήσουν τις προσωπικές τους «περιπέτειες» και να μην υποκύψουν σε κανέναν φόβο. 


 

Γνωστός παγκοσμίως για το πολυβραβευμένο έργο του «Ελένη», ο Nicholas Gage γεννήθηκε το 1939 στο χωριό Λιάς της Θεσπρωτίας και το 1949, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, διέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζει έως σήμερα. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Δημόσιας Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και το 1964 έλαβε το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ερευνητικός δημοσιογράφος στο πρακτορείο Associated Press και τις εφημερίδες Boston Herald Traveler, Wall Street Journal και New York Times. Ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που απέκτησε πρόσβαση στις ηχογραφημένες συνομιλίες του Προέδρου R. Nixon στο σκάνδαλο Watergate και αυτός που αποκάλυψε τον ρόλο του Αντιπροέδρου S. Agnew σε σκάνδαλα διαφθοράς και οδήγησε τελικά στην παραίτησή του. Ως ανταποκριτής στο εξωτερικό έχει καλύψει πολλούς πολέμους.

Έχει γράψει βιβλία για το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και την πολιτική διαφθορά. Το βιβλίο «Ελένη» αναφέρεται στη μητέρα του η οποία εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου από τους αντάρτες του «Δημοκρατικού Στρατού». Έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχει λάβει το πρώτο βραβείο από την Βασιλική Λογοτεχνική Εταιρία της Μεγάλης Βρετανίας. Το έργο, μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο.

Ο Nicholas Gage ήταν επίσης συμπαραγωγός της πολύ επιτυχημένης ταινίας «Ο Νονός 3», που είχε προταθεί το 1994 για επτά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ αυτών και της Καλύτερης Ταινίας.