Παρουσίαση του πρωτοποριακού προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία»

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2019, μαθητές του Κολλεγίου μαζί με συμμαθητές τους από το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Καστελορίζου και δυο μαθητές με καταγωγή από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που φιλοξενούνται από το The Home Project, πραγματοποίησαν διαδραστική παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και η Axion Hellas με την ευκαιρία του Athens Democracy Forum, στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου, Richard Jackson, μίλησε αναλυτικά για την εφαρμογή του Προγράμματος από το 2017 στο Σχολείο μας, το οποίο φέτος θα διδαχθούν περισσότεροι από 2.000 μαθητές. Τόνισε την μακρά παράδοση που έχει το Κολλέγιο στην κοινωνική προσφορά και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνεργασία με το The Home Project για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος School Project. 

Στη συνέχεια, οι έξι μαθητές υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου του Προγράμματος, καθηγητή και συντονιστή Κοινωνικών Επιστημών, Δρ. Ιορδάνη Παπαδόπουλου, παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους, στο πλαίσιο του «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» πραγματοποιώντας διάλογο γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

 

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και τόνισε:  «Είναι ένα μεγάλο προνόμιο για εμάς να συμμετέχουμε για ακόμα μια χρονιά στο Athens Democracy Forum, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Axion Hellas και το Κολλέγιο Αθηνών και να μεταφέρουμε τις αξίες της Δημοκρατίας, οι οποίες, όπως είπε και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Gutteres, πρέπει να είναι αληθινές στις ζωές των ανθρώπων. Το Ίδρυμά μας προσπαθεί να ενσταλάξει τις αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης και τις ίσης μεταχείρισης σε συνεργασία με καθηγητές σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Από την πλευρά της η κ. Kerry Kennedy ευχαρίστησε θερμά τόσο την κ.Βαρδινογιάννη για την έμπρακτη στήριξή της στο Πρόγραμμα, όσο και την Axion Hellas που μεταφέρει τις αξίες και τα ιδανικά του Προγράμματος στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της πατρίδας μας, τονίζοντας τη σημασία του να μεταλαμπαδεύεις στη νέα γενιά την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Axion Hellas», Βασίλειος Πατέρας και ο Σύμβουλος Διοίκησης, πρίγκιπας Νικόλαος, μίλησαν για τη δράση τους στην ακριτική Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του United Nations Democracy Fund, κ. Annika Savill στον χαιρετισμό της εξήρε τη σημασία του Προγράμματος.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η σύζυγος του Πρωθυπουργού κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, ο Πρόεδρος του Athens Democracy Forum Αχιλλέας Τσάλτας και πολλοί άλλοι.

 

Το Πρόγραμμα «ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι βασισμένο στο βιβλίο της Kerry Kennedy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy, και διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία με πρωτοβουλία της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη για τέταρτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 σχολείων από ολόκληρη την Ελλάδα. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε, ως μελλοντικοί πολίτες, να διασφαλίσουν την δημιουργία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας.