Τελετή Έναρξης της 27ης Βαλκανικής Ολυμπιάδας Πληροφορικής

Το Κολλέγιο Αθηνών είχε την εξαιρετική χαρά και τιμή να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Ψυχικό την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, την Τελετή Έναρξης της 27ης Διεθνούς Βαλκανικής Ολυμπιάδας Πληροφορικής. Μαθητές από 13 χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία) που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, παρουσίασαν τις ομάδες τους και γνώρισαν τους "συναθλητές" τους.

 

Στην Ελληνική ομάδα συμμετέχει ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, Δημήτρης Ροντογιάννης (‘19) και στην αναπληρωματική, ο Θανάσης Ταπραντζής, μαθητής της Γ’ Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών.

Την Τελετή Έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.


Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Διευθυντής/President του Κολλεγίου Αθηνών Richard Jackson, η Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ενώ μήνυμα απέστειλε ο τέως Υπουργός Παιδείας, καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Γιάννης Βογιατζής, ο Συνδιευθυντής Κολλεγίου Αθηνών και Συντονιστής Σχολικών Μονάδων του Ε.Ε.Ι. Απόστολος Αθανασόπουλος, η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κλειώ Σγουροπούλου, ο Κοσμήτορας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στον Τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, Νεκτάριος Κοζύρης, ο Πρόεδρος της Βαλκανικής Επιτροπής, Mile Jovanov, ο Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ) Εμμανουήλ Μόρμορης και ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Νίκος Παπασπύρου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Παναγιώτης Καραγεώργος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.  

Ακολούθως, ο Νίκος Τζάμος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσίασε στο κοινό τις ομάδες των μαθητών από κάθε χώρα.

Στο δεύτερο μέρος της Τελετής Έναρξης, μαθητές του Κολλεγίου ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια ενώ η Αντιπροσωπευτική ομάδα Παραδοσιακών Χορών παρουσίασε χορευτικό πρόγραμμα.Η Διεθνής Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής (B.O.I. 2019) θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Στη διοργάνωση συμμετέχουν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τα όλα τα Βαλκανικά κράτη και αποτελεί μια δοκιμασία στην επίλυση αλγοριθμικών προβλημάτων. Οι λύσεις όλων των μαθητών υποβάλλονται γραμμένες σε κώδικα σε κάποια από τις αποδεκτές γλώσσες προγραμματισμού (Pascal, C, C++, Java) της επιλογής τους, και αξιολογούνται από την Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ.)

Ο κανονισμός της διεξαγωγής καθώς και το γενικότερο πλαίσιο είναι σύμφωνο με τις αρχές που διέπουν την διεξαγωγή των Διεθνών Ολυμπιάδων Πληροφορικής. (International Olympiad in Informatics). Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της διεθνούς Βαλκανικής Ολυμπιάδας πληροφορικής http://boi2019.epy.gr/