Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία Commencement 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ PRESIDENT ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΛΑΛΗ
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ
COMMENCEMENT 2011

Σήμερα είναι ημέρα χαράς και γιορτής. Η 82η τάξη του Κολλεγίου, η τάξη του 2011 ολοκληρώνει επίσημα τη σχολική της ζωή και όλοι μαζί ευχόμαστε ολόψυχα στις μαθήτριες και στους μαθητές μας ότι καλύτερο στα παραπέρα βήματα τους.

Είμαι ήδη ένα χρόνο President του Κολλεγίου, και γνωρίζοντας πολλά σχολεία και στην Αμερική και σε άλλες χώρες από διάφορες συνεργασίες μαζί τους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, χωρίς υπερβολή ή διάθεση «παινέματος του σπιτιού μας», ότι το Κολλέγιο κατέχει –με το σπαθί του– μια ξεχωριστή θέση, πολύ ψηλά στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα.

Θέλω, όμως, να τονίσω τι, κατά τη γνώμη μου, από τις διαπιστώσεις της πρώτης χρονιάς μου εδώ στο Κολλέγιο, τι κάνει το Σχολείο αυτό να ξεχωρίζει:

 • Μια Διοίκηση που αγωνίζεται για την επίλυση προβλημάτων και το ξεπέρασμα εμποδίων, συχνά συνδεομένων με αδυναμίες του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος, που εξασφαλίζει σημαντικές δωρεές για την ισχυροποίηση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του Σχολείου
 • Ένα πρόγραμμα Υποτροφιών, μοναδικού στην Ελλάδα κατά τον χαρακτήρα και την έκτασή του, και ακρογωνιαίου λίθου της παιδαγωγικής και κοινωνικής φιλοσοφίας του Κολλεγίου.
 • Εκπαιδευτικούς υψηλού επιπέδου.
 • Εθελοντές (γονείς και άλλα μέλη της Κολλεγιακής κοινότητας) που η δραστηριότητα και η προσφορά τους –όχι, μόνο, στο πλαίσιο του Fund Drive– είναι υπόδειγμα, σίγουρα στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα.
 • Με ένα «αποφοιτικό δυναμικό» που εντυπωσιάζει με τις επαγγελματικές διακρίσεις, με τη συνοχή και την αγάπη του για το Σχολείο –και με έναν πολύπλευρα δραστήριο Σύλλογο, πολύτιμο συμπαραστάτη του Κολλεγίου.

  … Και, βεβαίως, με μια μαθητική κοινότητα, που διαχρονικά διακρίνεται για τις επιδόσεις της όχι, μόνο, στον ακαδημαϊκό τομέα, αλλά και στις τέχνες, στον αθλητισμό, στην κοινωνική αντίληψη και προσφορά.

  Ένα «δείγμα» αυτής της μαθητικής κοινότητας, για την οποία αξίζει όλοι να νιώθουμε υπερήφανοι, η τάξη του 2011, έχει σήμερα τη μεγάλη γιορτή της, στην τελετή του Commencement.

  Στη σημερινή όμως γιορτή, νοιώθω την ανάγκη να αναφερθώ, πέρα από όλα τα γιορτινά, και στα αποτελέσματα του ΙΒ που πήραμε πριν 6 μέρες.

  Οργανισμοί αριστείας, σαν το Κολλέγιο, κάποιες φορές αντιμετωπίζουν συγκυριακές δυσμενείς περιστάσεις. Αυτός είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Το πόσο αξιόλογοι είναι αυτοί οι οργανισμοί και πόσο σημαντικοί θα είναι στο μέλλον εξαρτάται από το πως χειρίζονται κρίσεις και πόσο καλύτεροι γίνονται μετά από αυτές.

  Τι έγινε φέτος με το ΙΒ; Τα τελικά αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις μας που είχαν εξασφαλίσει στους μαθητές μας εισαγωγή σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια και υπό προϋποθέσεις εισαγωγή σε Βρετανικά Πανεπιστήμια. Τα τελικά αποτελέσματα μας δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας στα ξένα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα προβλήματα στην εισαγωγή στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.

  Το σχολείο έχει συναίσθηση και συνείδηση του προβλήματος που βιώνουν οι τελειόφοιτοι του ΙΒ και ενεργούμε με κάθε δυνατό τρόπο να βελτιώσουμε την κατάσταση. Επιπλέον, έχουμε ήδη κάνει βασικές αλλαγές στην στελέχωση, στην οργάνωση και στη λειτουργία του ΙΒ.

  Τις τελευταίες ημέρες είχαμε επίσης χρήσιμες συναντήσεις με τους τελειόφοιτους του ΙΒ, τους καθηγητές του ΙΒ, το placement office, και συγκροτήσαμε μια ολιγομελή επιτροπή (task force) με αποστολή να διερευνήσει άμεσα και σε βάθος τα αίτια του προβλήματος και να προτείνει λύσεις.

  Προσωπικά, είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι πρέπει να γίνει για να ξανακάνουμε το ΙΒ κέντρο αριστείας, αντάξιο του Κολλεγίου. Ακόμα και αν χρειαστεί να αντιπαραταθούμε με κρατικούς μηχανισμούς που δημιουργούν εμπόδια στις προσπάθειες μας για να ανεβάσουμε το επίπεδο μας. Γιατί σε τελική ανάλυση, μια βασική αιτία των αποτελεσμάτων μας του ΙΒ είναι μακροχρόνιες κρατικές παρεμβάσεις στην οργάνωση και στελέχωση μας. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για απραγία, είναι λόγος για δράση.

  Μετά από αυτή την παρέμβαση επανέρχομαι στο κεντρικό θέμα της ομιλίας μου, στο Commencement.

  Το Commencement δεν είναι μόνο γιορτή των τελειοφοίτων. Δεν είναι μόνο δική σας γιορτή. Είναι μια μεγάλη γιορτή:

 • Και για τους γονείς σας που δίκαια σας καμαρώνουν,
 • Και για τους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους σας, αλλά και τα άλλα μέλη του προσωπικού του Κολλεγίου, που μαζί τους μοιραστήκατε τα σχολικά σας χρόνια, ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής σας.
 • Και για τη μεγάλη οικογένεια των αποφοίτων του Κολλεγίου, που με χαρά και προσδοκία σάς υποδέχεται απόψε στις «τάξεις» της: για να προσθέσετε τον δικό σας ενθουσιασμό, τις δικές σας ιδέες, τη δική σας γόνιμη ενέργεια στον Σύλλογο των Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού.

  Πρωταγωνιστές, πάντως, του Commencement είστε εσείς, οι τελειόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού.

  Σε σας, λοιπόν, θέλω να επικεντρώσω τον χαιρετισμό μου αυτό.

  Η ολοκλήρωση των σχολικών σπουδών είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, πού δικαιολογημένα σας δίνει ικανοποίηση και συγκίνηση. συναισθήματα, τα οποία μοιράζονται μαζί σας οι γονείς σας και οι δάσκαλοί σας –περήφανοι για τη δικαίωση των δικών σας κόπων, αλλά και των δικών τους προσπαθειών.

  Το ορόσημο του Commencement «σηματοδοτεί» ένα τέλος –της σχολικής διαδρομής σας– και μια αρχή –μιας νέας φάσης στην πορεία σας.

  Σ’ αυτή τη νέα φάση θα αγωνισθείτε, έχοντας να αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις –μέσα σ’ ένα κόσμο κυριαρχούμενο από αβεβαιότητα για το αύριο. Αλλά θα βρείτε μπροστά σας και δυνατότητες για δημιουργική δράση, για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Δυνατότητες που πρέπει και μπορείτε να αξιοποιήσετε.

  Στον αγώνα της ζωής, εσείς ξεκινάτε τώρα με ισχυρά όπλα-εφόδια, που πολλοί άλλοι νέοι άνθρωποι δεν είχαν την τύχη, την ευκαιρία να αποκτήσουν:

  • Μια γερή υποδομή παιδείας και δεξιότητες που θα σας βοηθούν να συνεχίσετε να μαθαίνετε, να αξιολογείτε σωστά και να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά παλαιές και νέες γνώσεις.
  • Και το σημαντικότερο: Aρχές και αξίες, που στους ομιχλώδεις καιρούς μας είναι η πιο αξιόπιστη πυξίδα.
  • Αλλά και κάτι ακόμη: Παίρνετε μαζί σας όμορφες αναμνήσεις, ανεκτίμητες εμπειρίες και φιλίες που ο χρόνος θα δυναμώσει.

Με τα εφόδια αυτά, με τα όπλα αυτά –και με την αγάπη των γονιών σας, των δασκάλων σας και των συμμαθητών σας, και με τις ολόψυχες ευχές όλων μας, που θα σας συντροφεύουν όπου και αν βρίσκεστε, ό,τι κι αν κάνετε– είμαι βέβαιος ότι θα βγείτε νικητές στον τραχύ αγώνα της ζωής.

Να ξέρετε, όμως, ότι η επιτυχία, η ευτυχία σας θα εμπλουτισθεί, θα γίνει πιο γόνιμη, αν δεν την κρατήσετε σαν δικό σας αποκλειστικά κτήμα. Αν χαρίσετε ένα κομμάτι της στους άλλους, γύρω σας –και πιο πέρα… Αν βοηθήσετε, ώστε τις ευκαιρίες που δόθηκαν σε εσάς –για σπουδές και αργότερα για επιτυχή σταδιοδρομία –να τις έχουν και κάποιοι λιγότερο τυχεροί ή λιγότερο προνομιούχοι. Αν –εκτός από επιτυχημένοι επιστήμονες, επιχειρηματίες επαγγελματίες– είστε υπεύθυνοι πολίτες, με έμπρακτη ευαισθησία για τον συνάνθρωπο, για την ευρύτερη κοινωνία, για το περιβάλλον.

Και μια τελευταία ευχή σαν επίλογος σ’ αυτό τον αποχαιρετισμό, όχι αποχωρισμό:

Κρατήστε στην καρδιά σας και στη σκέψη σας το Σχολείο σας. Το Κολλέγιο θα σας θυμάται πάντα και θα είναι πάντα κοντά σας. Γιατί είστε ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής του. Όπως κι αυτό ήταν και είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της δικής σας ζωής.

Είμαι βέβαιος, αγαπητά μέλη της τάξης του 2011, ότι θα ξανασυναντηθούμε. ότι θα ξανασυναντιόμαστε. Συχνά. Ξεκινώντας από το Commencement του 2012. Που θα κατεβείτε τούτες τις σκάλες του Μπενακείου, ως απόφοιτοι τότε.

Καλή συνέχεια! Καλό κατευόδιο στο μεγάλο, ωραίο ταξίδι στο μέλλον.

Το μέρος της τελετής που ακολουθεί είναι –όπως βλέπετε στο πρόγραμμα– αφιερωμένο στις απονομές βραβείων.

Ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω με μια απονομή, που δεν αφορά ευθέως στο Commencement. Είναι, όμως, στενά συνδεδεμένη με το «πνεύμα» της εορταστικής αυτής Κολλεγιακής εκδήλωσης.

Πριν από 30 χρόνια ο τότε Διευθυντής/President του Κολλεγίου, αείμνηστος John Summerskill, θέσπισε το βραβείο που ονόμασε «Presidents Award».

Σκοπός του Βραβείου: Να τιμώνται μέλη της Κολλεγιακής οικογένειας για την μακρά, ουσιαστική συμβολή τους στη ζωή και ιστορία του Σχολείου μας και τις προς αυτό εξαίρετες υπηρεσίες τους.

Κατά την πρώτη πενταετία του «θεσμού» βραβεύθηκαν ο πρώτος Διευθυντής/President του Κολλεγίου, ο θρυλικός Homer Davis. η επί επτά χρόνια Πρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κόρη του Στεφάνου και της Πηνελόπης Δέλτα. ο εκ των σκαπανέων του Κολλεγίου, επί δεκαετίες Διευθυντής του Οικοτροφείου και καθηγητής του Σχολείου μας Γεώργιος Φυλακτόπουλος. ο Πλάτων Μουσαίος, ιδρυτικό μέλος και πολλές φορές Πρόεδρος του ΣΑΚΑ, πρωτεργάτης της δημιουργίας του Parents Fund Drive και του Alumni Fund Drive και Διευθυντικό στέλεχος του Κολλεγίου, μέλος του Σωματείου και του Δ.Σ. με πολύπλευρη δράση και προσφορά, και ο Ηλίας Ηλιάσκος, πρώτος μαθητής που γράφτηκε στο Κολλέγιο το 1925, πρώτος απόφοιτος το 1929, και πρώτος Πρόεδρος του ΣΑΚΑ, εθνικής εμβέλειας αθλητής, επί πολλά χρόνια καθηγητής και μέλος της Διεύθυνσης του Σχολείου και του Σωματείου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο θεσμός αυτός ατόνησε: Μεταξύ 1985 και 2010, το Presidents Award απονεμήθηκε σε μέλος της Κολλεγιακής οικογένειας μία φορά (το 2000), στον απόφοιτο Μιχάλη Δερτούζο, Καθηγητή του ΜΙΤ, παλαιό Πρόεδρο του Board of Trustees, τη δεκαετία του ’90, και δύο φορές «συλλογικά»: στις πρώτες μαθήτριες-αποφοίτους-first alumnae του Κολλεγίου (το 1988) και στο Κολλέγιο Ψυχικού για τα γενέθλιά του των 10 ετών (το 1990).

Πιστεύοντας ότι ο θεσμός αυτός εξυπηρετεί ένα σημαντικό σκοπό, πήρα φέτος την πρωτοβουλία της κατ’ ουσίαν «αναβίωσής» του ύστερα από τόσα χρόνια…

Έτσι έχω σήμερα την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ανακοινώσω τον κάτοχο του Presidents Award 2011.

Πρόκειται για ένα μέλος της Κολλεγιακής οικογένειας, που η προσφορά του, οι εξαίρετες υπηρεσίες του στο Σχολείο μας, καλύπτουν όχι μόνο δεκαετίες, αλλά και πολλούς, διάφορους τομείς. Χωρίς διακοπή.

Το Presidents Award απονέμεται σ’ έναν απόφοιτο του Κολλεγίου, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια μέλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του ΣΑΚΑ, ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Κολλεγίου Ψυχικού –και ως Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής του ΕΕΙ ασχολείται με το θέμα της δημιουργίας Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου, ενώ στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, που αφορούν και σήμερα στο Σχολείο μας, συμβάλλει ουσιαστικά με την πολύτιμη πείρα, τη σοφία του, την αγάπη του για την «alma mater» του. Τον άνθρωπο αυτό είχα την τύχη όχι, μόνο, να γνωρίσω, αλλά και να συνεργασθώ μαζί του.

Απόψε έχω την τιμή και την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να απονείμω το Presidents Award 2011 στον κ. Χαράλαμπο Βελλή. Τον οποίο παρακαλώ να προσέλθει για την επίδοση του Βραβείου.