Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία Commencement 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ PRESIDENT ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΛΑΛΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ COMMENCEMENT 2012


Με χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στη φετινή Τελετή Αποφοίτησης της τάξης 2012, στο 83ο Commencement του Κολλεγίου.

Η εκδήλωση αυτή «σφραγίζει» το τέλος μιας σχολικής χρονιάς και σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της μαθητικής ζωής των παιδιών μας, που σε λίγο θα αποφοιτήσουν.

Αρχίζοντας, θα αναφερθώ συνοπτικά σε μερικά χαρακτηριστικά της σχολικής χρονιάς που απόψε αποχαιρετούμε.

 • Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, οι φετινές επιδόσεις των μαθητών μας στις Πανελλήνιες εξετάσεις και στο ΙΒ υπήρξαν εντυπωσιακές, αντάξιες των Κολλεγιακών παραδόσεων και επιτυχιών. Ειδικά στο ΙΒ είχαμε την καλύτερη απόδοση της τελευταίας δεκαετίας του Κολλεγίου και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, τον μεγαλύτερο μέσο όρο στην Ελλάδα! Αξίζουν συγχαρητήρια και στα παιδιά μας και στους καθηγητές τους που αποδεικνύουν ότι το Κολλέγιο μπορεί να πρωτεύει, αλλά και στο σχολείο που αντιμετώπισε αποτελεσματικά μια κρίση.
 • Οι βαθμολογικές επιδόσεις, συνεκτιμούμενες με τις πολλές, σπουδαίες διακρίσεις - ακαδημαϊκές, πολιτιστικές, αθλητικές σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο– μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι για τις μαθήτριες και μαθητές του Κολλεγίου.Δείχνουν το παράδειγμα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη περίοδο που περνάμε είναι ο καθένας μας να κάνει σωστά τη δουλειά του, με αφοσίωση και διαρκή προσπάθεια.

  Βασικό στοιχείο της σχολικής χρονιάς ήταν η κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες προσφορά του Προγράμματος Υποτροφιών.  Χάρη στο Πρόγραμμα αυτό, εκατοντάδες παιδιά φοίτησαν στο Κολλέγιο με κάλυψη μέρους ή του συνόλου των διδάκτρων.

  Στο 2011-12, έβαλαν έντονη τη σφραγίδα τους και δύο γεγονότα-ορόσημα, που αξίζει να μνημονευθούν ιδιαίτερα.

 • Η Ακαδημία Αθηνών, το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της Ελλάδας, βράβευσε την 85χρονη «υψηλή προσφορά του Κολλεγίου» στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην κοινωνία.
 • Αποπερατώθηκε η «Γέφυρα Πεζών – Γέφυρα Παιδιών», προσφορά πολλών μελών της Κολλεγιακής κοινότητας στην τοπική κοινωνία, έργο που σηματοδοτήθηκε με την απώλεια του μαθητή μας Σόλωνα Καρυδάκη, που θα αποφοιτούσε σήμερα. Πέρα από την λειτουργικότητα της, η αρχιτεκτονική της γέφυρας είναι μοναδική και αποτελεί σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί.

Αρκετά, όμως, για τη χρονιά που τελειώνει.  Το Commencement είναι η Γέφυρα που οδηγεί τους τελειοφοίτους μας από το χθες στο σήμερα και στο αύριο. 

 • Είναι η γιορτή της τάξης του 2012
 • Είναι των γονιών σας που σας καμαρώνουν,
 • Είναι των δασκάλων σας που σας δίδαξαν και σας σμίλεψαν τον χαρακτήρα
 • Είναι όλων των μελών του προσωπικού του Κολλεγίου, που μαζί τους μοιραστήκατε τα σχολικά σας χρόνια
 • Είναι της μεγάλης οικογένειας των αποφοίτων του Κολλεγίου, που με χαρά και προσδοκία σας υποδέχεται απόψε στις «τάξεις» της.

Η ολοκλήρωση των σχολικών σπουδών σας είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, πού δικαιολογημένα σας δίνει ικανοποίηση και συγκίνηση.

Το ξεκίνημα για νέες προσπάθειες, για νέες επιδιώξεις και νέες επιτεύξεις: πρώτα στο «στίβο» των πανεπιστημιακών σπουδών και αργότερα στον επαγγελματικό «στίβο».

Σε ένα κόσμο αβεβαιότητας, σας πέφτει βαρύ φορτίο να κρατήσετε τη σημαία ψηλά, και εσείς που θα σπουδάσετε στην Ελλάδα και εσείς που θα σπουδάσετε στο εξωτερικό.

Το Κολλέγιο περιμένει από σας να δείξετε το δρόμο του ήθους και της αριστείας στην καθημερινότητα σας και στα όνειρα σας. Ξεκινώντας από τα πιο μικρά πράγματα στα πιο μεγάλα. Με αυτόν το τρόπο θα συμβάλετε πρωταγωνιστικά στην εξάλειψη των αιτίων της κρίσης – μιας κρίσης κοινωνικής και ηθικής, μιας παγκόσμιας κρίσης αξιών.

Στον αγώνα σας έχετε ισχυρά εφόδια – στέρεη παιδεία, πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, αρχές και πρότυπα, και το ανεκτίμητο «απόθεμα» δύναμης, που δίνουν οι σφυρηλατημένες στα Κολλεγιακά σας χρόνια φιλίες.

Και σε κάθε σας βήμα να μην ξεχνάτε ότι η επιτυχία σας και η ευτυχία σας θα είναι ουσιαστικότερες αν τις μοιράζεστε με άλλους.  Αν –εκτός από διαπρεπείς επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες– είστε και υπεύθυνοι πολίτες, με ενεργό ευαισθησία για το συνάνθρωπο, για την ευρύτερη κοινωνία, για το περιβάλλον, ώστε τις ευκαιρίες που δόθηκαν σε εσάς να τις έχουν και άλλοι.

Κρατήστε στη σκέψη σας και στην καρδιά σας το Κολλέγιο. Και το Κολλέγιο θα σας θυμάται πάντα και θα είναι πάντα κοντά σας. Είστε ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής του. Όπως κι αυτό ήταν και είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της δικής σας ζωής.