Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία Commencement 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ PRESIDENT ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΛΑΛΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ COMMENCEMENT 2013

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Σήμερα, η Τελετή Αποφοίτησης της τάξης του 2013, το 84ο Commencement του Κολλεγίου, είναι η γιορτή των τελειοφοίτων μας και κατ΄ επέκταση η γιορτή του Κολλεγίου, των δασκάλων και των γονιών. Θα ξεκινήσω την ομιλία μου απευθυνόμενος στους τελειόφοιτους, τους πρωταγωνιστές του Commencement, χρησιμοποιώντας λίγα στοιχεία από μια συγχαρητήριο επιστολή που πήραμε από μια μητέρα.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι:

Σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος της μαθητικής σας ζωής με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις σας στις πανελλήνιες εξετάσεις και στο ΙΒ, με τα αποτελέσματα ειδικά στο ΙΒ να είναι τα καλύτερα τα τελευταία 17 χρόνια, από την ίδρυση του στο Κολλέγιο, ακόμα καλύτερα από πέρσι που είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα. Το Κολλέγιο, με αίσθηση ευθύνης έκανε την διόρθωση που είχε υποσχεθεί και εκτιμάει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι γονείς.

Αλλά, πέρα από τους βαθμούς, το Σχολείο έχει δώσει βαρύτητα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας και της προσωπικότητάς σας τα χρόνια που είσαστε μαθητές του, και σήμερα σας ζητάει μια υπόσχεση.

Ήρθατε μικρά παιδιά στο Κολλέγιο και σήμερα βγαίνετε στην κοινωνία ενεργοί πολίτες με πολύπλευρη παιδεία, κοινωνική ευαισθησία, πνευματική δύναμη και υπευθυνότητα, έτοιμοι να αντιμετωπίσετε δυσκολίες και να ανταποκριθείτε σε προκλήσεις.

Το Σχολείο σας ανέπτυξε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, σας έμαθε να εκτιμάτε τους συναγωνιστές σας και συνεχώς να βελτιωνόσαστε. Σας εμφύσησε το πνεύμα αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς και της σημασίας της ομάδας.

Σας έμαθε να αγαπάτε τους συμμαθητές σας, να μη φιλονικείτε, να προσπαθείτε για δίκαιες διακρίσεις, να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, να σέβεστε τους καθηγητές σας, ακόμη κι όταν διαφωνείτε μαζί τους και έχετε άλλη άποψη και προσπαθείτε να πείσετε για αυτό. Μέσα από τη συμμετοχή σας σε ομίλους, σας βοήθησε να αναπτύξετε φιλοσοφικούς, ανθρωπιστικούς, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, και περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς, και τη διάθεση για περαιτέρω ενασχόληση.

Σας έμαθε να επεξεργάζεστε τις πληροφορίες με κριτικό και αναλυτικό πνεύμα. Σας μετέδωσε την επιθυμία για μάθηση, μελέτη με μέθοδο, ανάπτυξη επιχειρηματολογίας, ρητορικούς διαλόγους και λόγους. Σας έμαθε να αγαπάτε το σχολείο σας και να έχετε στην καρδιά σας το «κολλεγιακό πνεύμα».

Με λίγα λόγια, το Σχολείο επένδυσε στο οικοδόμημα της προσωπικότητας σας και τώρα σας ζητάει την υπόσχεση ότι όλα αυτά, τα ουσιαστικά αλλά δύσκολα να μετρηθούν με αριθμούς, θα ξεπεράσουν τα όρια της ιδιωτικής σας ζωής και θα έχουν αντίκτυπο στην ενασχόληση σας με τα κοινά. Γιατί από σας περιμένουμε να κάνετε τη διαφορά.

Είσαστε μια γενιά που βιώσατε τι σημαίνει να είναι κάποιοι βολεμένοι και να αγνοούν τι γίνεται γύρω τους. Και θα το καταλάβετε περισσότερο όσοι θα βρεθείτε στο εξωτερικό τον Σεπτέμβρη, καλύτερα προετοιμασμένοι από τους πιο πολλούς διεθνείς φοιτητές αλλά που η χώρα σας δεν θα σας δίνει τις αναφορές και στήριξη που θα αναζητάτε.

Η υπόσχεση σας σήμερα είναι να αγωνιστείτε να φτιάξετε μια καλύτερη Ελλάδα, να αγωνιστείτε εδώ και στο εξωτερικό. Και όταν σε λίγα χρόνια θα ηγηθείτε τις τύχες της χώρας μας, να δείξετε το δρόμο με σκληρή δουλειά, τόλμη και σύνεση, βάζοντας πρώτα το κοινό καλό και μετά το προσωπικό δικό σας όφελος. Και ένα από τα όπλα σας θα είναι το ήθος σας που διαμορφώθηκε στο Κολλέγιο.

Στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση, σας διαβεβαιώ το Σχολείο σας δεν μένει στάσιμο. Ηγέτης στην παιδεία, κάνει συνέχεια βήματα για μια καλύτερη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, σύμφωνα με τους οραματισμούς των ιδρυτών του, σύμφωνα με τα ελληνικά και τα αμερικανικά ιδεώδη.

Η μεγαλύτερη αλλαγή την χρονιά που μας πέρασε είναι η λειτουργία του Διευρυμένου Προγράμματος στα δύο Δημοτικά μας, στην 1η και την 2α τάξη. Οι μικροί μας μαθητές μελετούν στο σχολείο και φτάνουν στο σπίτι χωρίς τσάντα για να χαρούν το απόγευμα τους ανέμελα με την οικογένεια τους, βάζοντας μια υγιή βάση στον τρόπο μελέτης για τα επόμενα χρόνια. Και μετά την μελέτη, παίζουν στο σχολείο με αγγλόφωνους δασκάλους ή κάνουν γυμναστική και μουσική. Σε ένα πρόγραμμα που βασίστηκε στο εξαιρετικό μας καλοκαιρινό εξωσχολικό πρόγραμμα πλήρους εμβάθυνσης στα αγγλικά. Θα ήθελα να δώσουμε όλοι τα θερμά συγχαρητήρια μας στους δασκάλους μας των Δημοτικών και ιδιαίτερα στους Διευθυντές κκ. Ζάχο και Τερζή που πίστεψαν στην ιδέα και το έκαναν μια σημαντική επιτυχία του Κολλεγίου, με την πλήρη αποδοχή των γονιών των μικρών μας μαθητών.

Μια συνεχιζόμενη αλλαγή διαρκείας στο Κολλέγιο είναι η χρήση της τεχνολογίας, χωρίς όμως να διαταράσσει τις μεθόδους μάθησης που έχουν δοκιμαστεί με τα χρόνια. Αναγνωρίζοντας ότι έρχονται αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, με ανατροπές στην εκπαίδευση, το Κολλέγιο είναι πρωτοπόρο στην κατάλληλη ενσωμάτωση της τεχνολογίας με την δωρεά του απόφοιτου Γιώργου Οικονόμου. Η δωρεά χρησιμοποιείται κυρίως για την μετεκπαίδευση των καθηγητών μας και την δημιουργία υποδομών που επιτρέπουν να γίνει η τεχνολογία προσιτή και σχεδόν αόρατη. Ορατά όμως είναι τα δύο πρωτοποριακά εργαστήρια ψηφιακής τεχνολογίας στα Δημοτικά μας που εγκαινιάσαμε το χειμώνα. Ένα ακόμα εργαστήριο, πολύ μεγαλύτερο, θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, στο campus του Ψυχικού.

Η τεχνολογία μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με ευκολία με άλλα σχολεία για εκπαιδευτικά θέματα. Το Κολλέγιο «διαχέει» τα δικά του καινοτόμα εκπαιδευτικά στοιχεία σε 7 δημόσια σχολεία στην Ελλάδα, και σε σχολεία της Κύπρου, της Λετονίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας,  της Πορτογαλίας, στα πλαίσια του προγράμματος της Microsoft “Leading Innovative Mentor Schools”, που το Κολλέγιο είναι ένα από αυτά.

Και κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, συνεχίζει η αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος Υποτροφιών. Εκατοντάδες παιδιά οικογενειών που έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μπορούν να φοιτούν στο Κολλέγιο με κάλυψη μέρους ή σε ορισμένες περιπτώσεις του συνόλου των διδάκτρων. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 800, μια αύξηση περίπου 50% μέσα σε δύο χρόνια. Αντίστοιχα το ποσόν που διατίθεται αυξήθηκε από €2.000.000 πέρσι σε €3.000.000 φέτος και σε €3.750.000 του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα στα δίδακτρα έγινε έκπτωση 7,5%.

Η κοινωνική αντίληψη και προσφορά, που είναι κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας του Κολλεγίου, εκφράστηκε και με πολλές και πολύπλευρες δράσεις της Μαθητικής Κοινότητας και με πρακτικές ενεργού εθελοντισμού. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, γονέων, αποφοίτων και εργαζομένων του Κολλεγίου στον 30ό Διεθνή Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών.

Κλείνοντας την αναφορά στην διαρκή προσπάθεια βελτίωσης του Κολλεγίου, στις 2 Ιουλίου θεμελιώθηκε το Νηπιαγωγείο μας, εδώ στο campus Ψυχικού. Το Νηπιαγωγείο θα φέρει το όνομα ενός διακεκριμένου παλαιού μαθητή του Κολλεγίου, του Ιωάννη Καρρά.  Δωρήτριες-χορηγοί του Νηπιαγωγείου είναι οι κόρες του, Φωτεινή Λιβανού και Αλεξάνδρα Βουρέκα-Πεταλά. Η αρχιτεκτονική μελέτη, σχεδίαση και επίβλεψη του έργου είναι προσφορά μελών της Κολλεγιακής οικογένειας.

Τελειόφοιτοι της τάξης του 2013,

αυτός ο αποχαιρετισμός δεν είναι «αποχωρισμός», θα ξανασυναντιόμαστε. Ξεκινώντας από το Commencement του 2014. Τότε, που θα κατεβείτε τις σκάλες του Μπενακείου, σαν απόφοιτοι.

Κρατήστε στην καρδιά σας και στη σκέψη σας το Κολλέγιο, το Σχολείο μας που θα σας θυμάται πάντα και θα είναι πάντα κοντά σας. Γιατί είστε ένα πολύτιμο κομμάτι της ζωής του. Όπως κι αυτό είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της δικής σας ζωής.

Καλή συνέχεια στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, της δημιουργίας, της ζωής σας.