Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία Commencement 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ PRESIDENT ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΛΑΛΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ COMMENCEMENT 2016

 

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Κυρίες και Κύριοι, γονείς, απόφοιτοι, μαθητές και μαθήτριες της τάξης του 2016.

H Τελετή Αποφοίτησης για την τάξη του 2016, το 87ο Commencement Exercises του Κολλεγίου, που γιορτάζει τα 90 του χρόνια φέτος, είναι η γιορτή των τελειοφοίτων μας· η μεγάλη γιορτή του Κολλεγίου, των μαθητών, των δασκάλων, των γονιών.

Τελειόφοιτες, τελειόφοιτοι,

Σήμερα, τη μέρα της γιορτής σας, θα ξεκινήσω μια δημόσια συζήτηση με όλους σας για το Κολλέγιο, για τα εφόδια που πήρατε για τώρα και για το μέλλον. Μια δημόσια συζήτηση που θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια.

Σήμερα, η χαρά όλων μας είναι απερίγραπτη. Φαίνεται στα πρόσωπά σας, στων γονιών σας, στων δασκάλων σας. Ξεκινάτε μια καινούργια περίοδο της ζωής σας με σιγουριά στηριγμένη στην προετοιμασία σας στο Κολλέγιο έχοντας ήδη χαράξει την πορεία για τις επόμενες σπουδές σας. Οι επιτυχίες σας στις πανελλήνιες εξετάσεις και στο ΙΒ μας κάνουν υπερήφανους. Συγχαρητήρια. Οι εισαγωγές σας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού διεθνούς κύρους και οι προβλέψεις για την εισαγωγή σας σε σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων είναι εντυπωσιακές.

Την ίδια στιγμή, η καινούργια περίοδος της ζωής σας ανοίγει με αβεβαιότητες μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει καθημερινά, με καινούργιες και διαφορετικές προκλήσεις. Έχουμε προσπαθήσει να σας προετοιμάσουμε για αυτό το αβέβαιο και συνεχώς εναλλασσόμενο μέλλον. Έχετε μάθει πως πρέπει να μαθαίνετε, όχι μόνον πως να κάνετε κτήμα σας σημερινές γνώσεις που περιέχουν τα βιβλία σας. Έχετε μάθει να σκεφτόσαστε σαν πολίτες του κόσμου, με συναίσθηση και ευαισθησία για τις ιδιαιτερότητες άλλων πολιτισμών, άλλων λαών, άλλων θρησκειών. Χωρίς αμφιβολία, τα γνωστικά εφόδια και ο τρόπος σκέψης και η μεθοδικότητα της προετοιμασίας που σας έδωσε το Κολλέγιο θα είναι καθοριστικά τα αμέσως επόμενα χρόνια που θα εντρυφήσετε στην επιστήμη που έχετε διαλέξει.

Η γνωστική επάρκεια όμως είναι μέρος της παιδείας σας στο Κολλέγιο. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα σας με αρχές και αξίες είναι ο μεγάλος πολλαπλασιαστής της γνωστικής σας επάρκειας. Το «άνδρας τρέφον» του Κολλεγίου παρουσιάζει με δύο λέξεις την διαρκή προσπάθεια μας να σας εμφυσήσουμε αρχές που αρμόζουν σε υπεύθυνους πολίτες, το βασικό συστατικό μιας ευνομούμενης χώρας. Η εισαγωγή μαθητριών καθόλου δεν άλλαξε αυτή την πλευρά του Κολλεγίου, απλά τώρα οι δυο λέξεις αλλάζουν σε «πολίτας τρέφον», διατηρώντας την ίδια σημασία από το 1925.

Ενώ όμως οι γνώσεις σας θα αναγνωριστούν και θα σας ανταμείψουν άμεσα, η ποιότητα του χαρακτήρα σας θα έχει τα μακροχρόνια αποτελέσματα. Το Κολλέγιο σας έχει εμφυσήσει τον σεβασμό στον εαυτό σας, τον σεβασμό στους άλλους και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Όντας το πιο δύσκολο κομμάτι της εκπαίδευσης, περιμένουμε να αποδώσει θεαματικά όταν θα αποκτήσετε και σεις θέσεις ευθύνης, όταν από σας θα εξαρτώνται οι τύχες πολλών. Και μόνον τότε, 20-30 χρόνια μετά, θα μπορέσουμε να ισχυριστούμε ότι η παιδεία που σας δώσαμε ήταν επαρκής, ότι πετύχαμε στο σκοπό μας.

Το Κολλέγιο βάζει ψηλούς στόχους. Είμαστε ένα σχολείο-ίδρυμα που η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του. Δεν έχουμε ιδιοκτήτες που αποβλέπουν στο οικονομικό κέρδος. Δεν ανήκουμε σε κανέναν, ιδιοκτήτης του Κολλεγίου είναι το ίδιο το Κολλέγιο. Μοναδικός μας στόχος είναι η δημιουργία του κατάλληλου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές του και στους καθηγητές του να ανθήσουν, να απογειωθούν, να κατακτήσουν το μέλλον. Το οφείλουμε, υποθήκη στην ομιλία του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στα εγκαίνια του Μπενακείου το 1929 που είπε: «Τας προόδους αυτας περιμένομεν να πραγματοποιήσει το Κολλέγιον Αθηνών». Για τους μαθητές του και για την εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Οι γνώσεις σας, οι δεξιότητες σας, ο διεθνής χαρακτήρας της παιδείας σας και η μελλοντική κοινωνική σας θέση θα συντελέσουν στο να γίνετε, πολλαπλά, τμήμα της ηγετικής τάξης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Οι αξίες σας όμως θα αποτελέσουν το πραγματικό κριτήριο της επιτυχίας σας. Ο σεβασμός σε θεσμούς, η διαφάνεια σε διαδικασίες, η αξιοκρατία σε επιλογές, μαζί με μια πραγματική αγάπη και έγνοια για τους γύρω σας, θα αποτελούν την πυξίδα των αποφάσεων σας στο υπόλοιπο της ζωής σας. Είναι η υπόσχεση που θέλω να δώσετε σήμερα στο Κολλέγιο, στο Κολλέγιο, που θα βρίσκεται πάντα κοντά σας. Σήμερα, και το Κολλέγιο υπόσχεται σε σας, στους σημερινούς τελειόφοιτους του, ότι θα συνεχίσει την πορεία του με τις ίδιες αξίες που ζητάει από σας: τον σεβασμό στους θεσμούς, την διαφάνεια στις διαδικασίες και αξιοκρατία. Πιστέψτε με, είναι ο μόνος δρόμος για να μην ξανασυναντήσουμε ποτέ δύσκολους καιρούς μπροστά μας.

Τελειόφοιτες, τελειόφοιτοι,

Καλή συνέχεια στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, της δημιουργίας, της ζωής.

Το μέρος της Τελετής που ακολουθεί είναι αφιερωμένο στην απονομή τιμητικών διακρίσεων.

Πριν από τις βραβεύσεις μαθητριών και μαθητών, θα απονείμω τις Ακαδημαϊκές Έδρες και το President’s Award. Οι βραβευθέντες με τις Ακαδημαϊκές Έδρες και το President’s Award αποτελούν πρότυπα για όλους μας και ιδιαίτερα για σας, τους σημερινούς τελειόφοιτους, και γι αυτό τους παρουσιάζω στην τελετή αποφοίτησης σας.

Κάτοχοι των 4 τιμητικών Ακαδημαϊκών Εδρών την διετία 2016-2018 είναι:

  • Έδρα ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΡΟΥΛΛΙΝΟΥ Κλαίρη Χριστοδούλου, Φιλόλογος – Γυμνάσιο Κολλεγίου Αθηνών

    Η κ. Χριστοδούλου ως καθηγήτρια φιλόλογος ασκεί το λειτούργημά της με ιδιαίτερο ζήλο, έχει άριστη γνώση του αντικειμένου της, διαθέτει μεταδοτικότητα και είναι σε θέση να εμπνεύσει στους μαθητές της με ειλικρινές ενδιαφέρον για τα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκει. Έχει την ικανότητα να αναδεικνύει και να ενισχύει τις δεξιότητες των μαθητών της, ενθαρρύνοντάς τους και παρέχοντάς τους συνεχώς κίνητρα για βελτίωση.

  • Έδρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ Δήμητρα Αλεξάκη, καθηγήτρια Βιολογίας του Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών

    Είναι υπόδειγμα εκπαιδευτικού, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, μεγάλη παιδαγωγική ευαισθησία, μεταδοτικότητα και ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους μαθητές της. Διακρίνεται για την συστηματικότητά της και το πολύ οργανωμένο μάθημά της, όπου συνδέει με άνεση, γνωστικό περιεχόμενο με βιωματικές εμπειρίες των μαθητών, αξιοποιώντας αποτελεσματικά και τις δεξιότητές του κάθε μαθητή. Είναι καθηγήτρια με δημιουργικές απόψεις και ιδιαίτερα υποστηρικτική στους νέους συναδέλφους.

  • Έδρα ΜΑΡΚΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ Η Μαίρη Πολυχρονοπούλου, Φιλόλογος – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού-ΙΒ διδάσκει Modern Greek.

    Η κ. Πολυχρονοπούλου προσεγγίζει τους μαθητές με παιδαγωγικό πνεύμα και σεβασμό προς την προσωπικότητά τους, με αποτέλεσμα να κερδίζει την αγάπη και την αποδοχή τους. Αναπτύσσει στους μαθητές την ικανότητα κριτικής προσέγγισης της λογοτεχνίας ενθαρρύνοντας τον ανεξάρτητο και πρωτότυπο τρόπο σκέψης, παράλληλα με την ελεύθερη έκφραση. Καταφέρνει να εμφυσήσει στους μαθητές της τον σεβασμό για τον λογοτεχνικό πλούτο της χώρας μας και την ελληνική γλώσσα διαμορφώνοντας ένα ουσιαστικό κίνητρο για τη δια βίου μάθηση. Είναι μια εκπαιδευτικός υψηλού ήθους, με όραμα για την εκπαίδευση και τη διδασκαλία της Ελληνικής λογοτεχνίας.

  • Έδρα ΣΟΛΩΝΑ ΖΑΧΑΡΩΦ Μαρίνα Κατσαούνη, καθηγήτρια Γαλλικών– Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού

Η κ. Κατσαούνη μεταδίδει βιωματικά τη γνώση στο μάθημά της. Συνδέει τη διδασκαλία της με τις αξίες του Κολλεγίου και στοχεύει στη διαμόρφωση μαθητών κοσμοπολιτών. Μαθητών που μέσα από την επαφή τους με τη Γαλλική κουλτούρα μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες και συμπεριφορές που τους ωθούν να αναλάβουν δράση και να καταστούν πολίτες του κόσμου. Λειτουργεί πάντα συνεκτικά προσαρμόζοντας τη διδασκαλία της στο μαθησιακό επίπεδο του κάθε μαθητή. Μέσα από την παροχή κινήτρων, οι μαθητές της αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία και αποκτούν αυτοεκτίμηση. Στόχος της είναι πάντα, η καλλιέργεια του σεβασμού, της προσφοράς και της αγάπης για τη γνώση.

Συγχαίρω τους 4 εκπαιδευτικούς μας εκ μέρους ολόκληρης της Κολλεγιακής κοινότητας.

Πριν από 32 χρόνια το Κολλέγιο θέσπισε το «President’s Award» για να τιμώνται μέλη της Κολλεγιακής κοινότητας για τη συμβολή τους και τις υπηρεσίες τους στο Κολλέγιο.

Σήμερα είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ανακοινώνω ότι το President’s Award 2016 απονέμεται στον πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργο Αναστασόπουλο.

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος, τάξη του 54, έχει επί δεκαετίες προσφέρει σπουδαίες και πολύπλευρες υπηρεσίες στο Κολλέγιο, πάντα εθελοντικά. Από το 1975, είναι μέλος του Σωματείου «Ελληνοαμερικανικόν Εκπαιδευτικόν Ίδρυμα», διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου επί 2 πενταετίες (1980-1985 και 2010-2015), και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την περίοδο 2003-2006. Πάντοτε είχε ενεργό παρουσία στην Κολλεγιακή ζωή.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά είναι εντυπωσιακή: Δημοσιογράφος στην Καθημερινή, Ακρόπολη, Βραδυνή, διευθυντής της εφημερίδας «Μεσημβρινή» και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Έχει εκλεγεί μέλος της Διοικήσεως της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και, μοναδικός στα χρονικά, έχει εκλεγεί 4 φορές Πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων. Διετέλεσε υπηρεσιακός Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977 και 1981), Ευρωβουλευτής με την ΝΔ για 15 χρόνια (1984-1999), τέσσερις φορές εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1989-1999), και πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Σημαντικό είναι και το συγγραφικό έργο του. Παρ’ όλη την ενασχόλησή του με τα κοινά, ο Γιώργος Αναστασόπουλος είχε πάντα χρόνο να προσφέρει στο Κολλέγιο που τόσο πολύ αγαπούσε και αγαπάει.

Επιτομή του ήθους, του θάρρους και της ανιδιοτέλειας του Γιώργου Αναστασόπουλου και παράδειγμα για τους τελειόφοιτους μας είναι η δημοσίευση του άρθρου του κατά της δικτατορίας στην εφημερίδα Βραδυνή την 1 Δεκεμβρίου 1973 που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει η εφημερίδα. Ένα άρθρο που, όπως μου εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος, ήξερε τις συνέπειες του και το έγραψε 4 φορές μέσα σε μια εβδομάδα πριν δημοσιευτεί.

Ήθος, θάρρος και ανιδιοτέλεια απέδειξε άλλη μια φορά όταν το 2003 του ζητήθηκε να αναλάβει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου για να χειριστεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη κατάσταση.

Ο Γιώργος Αναστασόπουλος, ένας απόφοιτος με πλατιούς ορίζοντες που πιστεύει στον διάλογο και τη συναίνεση, ήταν πάντα συνολικά αποδεκτός σε κάθε χώρο που δραστηριοποιούνταν. Με ιδιαίτερα διπλωματικές δεξιότητες όπως αποδεικνύονται στην όλη του σταδιοδρομία, συνεργάζεται για να επιτύχει την βέλτιστη λύση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Με ιδιαίτερη, λοιπόν, ευχαρίστηση καλώ τον Γιώργο Αναστασόπουλο, τάξη του 54, συνεργάτη μου τα τελευταία 6 χρόνια, να προσέλθει για την επίδοση του President’s Award.