Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία Commencement 2018

 COMMENCEMENT 2018

11 Ιουλίου 2018

 

Σεβασμιώτατε,                                              

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί γονείς

Αγαπητοί απόφοιτοι,

μαθητές και μαθήτριες

 

Σας καλωσορίζω σήμερα στο Κολλέγιο σε αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική εκδήλωση:

Την  Αποφοίτηση της λαμπρής Τάξης του 2018.

 

Ζητώ την άδειά σας να απευθυνθώ πρώτα στην τάξη που αποφοιτά.

 

Τάξη του 2018 !

 

Η αποφοίτησή σας συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της πρώτης μου σχολικής χρονιάς στη θέση του President του Κολλεγίου. Όλα αυτά που για σας είναι παλιά και γνώριμα, είναι για μένα καινούργια. Έτσι, η δική σας σκληρή δουλειά και τα δικά σας επιτεύγματα με βοήθησαν να σχηματίσω μια πρώτη εντύπωση για το μεγαλείο και την αριστεία του Κολλεγίου.

Σύγχρονες εκπαιδευτικές μελέτες δείχνουν ότι σε είκοσι χρόνια, το 65% των σημερινών φοιτητών στα πανεπιστήμια θα εργάζεται σε θέσεις εργασίας και επαγγέλματα που δεν υπάρχουν ακόμη σήμερα. Συνεπώς, δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε απομνημονευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Αντ ' αυτού, θα πρέπει να βασίζεστε στην ανεξαρτησία της σκέψης που έχετε ακονίσει, καθώς και στις αναλυτικές δεξιότητες που έχετε αποκτήσει εδώ. Θα χρειαστεί επίσης να ακούτε προσεκτικά τους άλλους, όσο πιο διαφορετικοί από εσάς είναι, τόσο το καλύτερο. Τελευταίο, και πιο σημαντικό: πρέπει, στο Πανεπιστήμιο, να ανακαλύψετε το πραγματικό πάθος σας και με αυτοπεποίθηση να το ακολουθήσετε στον χώρο της εργασίας, όπου αυτό σας οδηγεί.

 

Ολοκληρώνοντας αυτήν την πρώτη σχολική χρονιά μου στο Κολλέγιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και του Συμβουλίου των Επιτρόπων στην Νέα Υόρκη για την αμέριστη συμπαράστασή τους.  Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού, διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού για την άρτια δουλειά και την υποστήριξή τους, καθώς και όλα τα μέλη της Διεύθυνσης, και ιδιαίτερα αυτούς που ολοκλήρωσαν τη θητεία τους και να τους ευχηθώ «καλή και δημιουργική συνέχεια». Ακόμα, να ευχηθώ σε αυτούς που αναλαμβάνουν νέα καθήκοντα «καλή δουλειά» και «κάθε επιτυχία» στην νέα σχολική χρονιά.

 

Σ’ αυτήν την εκδήλωση αποχαιρετισμού της τάξης 2018, θα ήθελα να αποχαιρετίσουμε και ένα στέλεχος του Σχολείου, με μακρόχρονη, πολύτιμη προσφορά, που αποχωρεί συνταξιοδοτούμενο:  Τον Συνδιευθυντή και Διευθυντή Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών Διονύση Τσελέντη.

Στα 27 χρόνια του στο Κολλέγιο, το υπηρέτησε με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης –ως φιλόλογος, αλλά και ως εκπαιδευτικό-διοικητικό στέλεχος από διάφορες «επάλξεις»:  Διετέλεσε Προϊστάμενος του Ακαδημαϊκού Τμήματος Νέων Ελληνικών Γυμνασίου-Λυκείου, Αναπληρωτής Διευθυντής Λυκείου και Διευθυντής Λυκείου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια επιτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό έργο ως Συνδιευθυντής & Διευθυντής Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών, με καθοριστική συμβολή στη αντιμετώπιση δύσκολων για το Κολλέγιο και γενικότερα για την ιδιωτική εκπαίδευση ζητημάτων.

Απηχώντας τα αισθήματα ολόκληρης της ακαδημαϊκής μας κοινότητας και γενικότερα της Κολλεγιακής οκογένειας, εκφράζω στον Διονύση Τσελέντη θερμές ευχαριστίες, μαζί με την ευχή για κάθε καλό στη συνέχεια.

***

Και τώρα θα μου επιτρέψετε, αφού βρισκόμαστε στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό  Ίδρυμα  να συνεχίσω με συντομία στη μητρική μου γλώσσα:

 

Members of the Class 2018,

 As you go forth tonight from the safety and beauty of this campus you will find a world of rapid change and both you and the College itself will also be changing. Nearly a hundred years ago Stephanos Delta dreamed of an education combining the Greek classical spirit and American practicality and based on new teaching methods and active learning with the teacher as facilitator. Today these dimensions have expanded to include a holistic approach, intercultural awareness and communication exemplified in the PYP, MYP and ΙΒDP. Thus, change is happening here as we speak, assisted by the Boston Consulting Group and Strategic Planning Committee leader Konstantinos Kanellopoulos.

In the area of scholarships based on both merit and need change is also afoot.  I am happy to report tonight that the Scholarship Committee, including members of both Boards and headed by Τreasurer Alexis Pilavios have awarded eighteen scholarships up to 100% and based on careful visits to each candidate’s home. Of the 18 scholarships based on aristeia and obvious economic need, 15 went to students from public schools. As we expand the dimensions of an education at the College, our thinking continues to be influenced by that of Stephanos Delta who last year, 70   years after his death, shattered the posthumous barrier, winning the prestigious President’s award. 

Εφέτος, καταλαβαίνετε ότι υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος στο μυαλό μας και με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνω ότι το Presidents Award 2018 απονέμεται –μεταθανατίως– στον Πέτρο Αλιβιζάτο.

Απόφοιτος του 1961, ο Πέτρος Αλιβιζάτος υπήρξε ένα διακεκριμένο, προσφιλέστατο μέλος της Κολλεγιακής οικογένειας και της ελληνικής κοινωνίας ευρύτερα.

Γεννημένος στην Αθήνα, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, ο Π. Αλιβιζάτος, μετά την ολοκλήρωση των Πανεπιστημιακών σπουδών του, ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η συμβολή του στον δημόσιο βίο –αρχικά, στην τοπική αυτοδιοίκηση, ακολούθως, ως βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης και, αργότερα, ως Υφυπουργoύ Πολιτισμού και Τουρισμού (2011-2012).

Πολύπλευρη, εξ άλλου, ήταν η κοινωνική δράση του.

Κεντρικός, όμως, πυλώνας της κοινωνικής προσφοράς του ήταν η ενασχόλησή του με το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με το Κολλέγιο.

Ήταν μέλος της πρώτης Επιτροπής Alumni Fund Drive το 1967 και Πρόεδρος της Special Committee,  που συντόνιζε όλες τις δραστηριότητες fund raising τη δεκαετία του ΄90.

Πολυσήμαντο ήταν το έργο που επιτέλεσε ως μέλος του  Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (από το 1989) και του Διοικητικού Συμβουλίου επί σειρά ετών: Ιδιαίτερα ως Ταμίας και Αντιπρόεδρός του, χειριζόμενος με  αποτελεσματικότητα  τα οικονομικά ζητήματα του Κολλεγίου, σε δύσκολους, κρίσιμους καιρούς, έχοντας παράλληλα ουσιαστική συμβολή στην παιδαγωγική, πολιτιστική και κοινωνική αποστολή του Κολλεγίου.

Ο Πέτρος Αλιβιζάτος απεβίωσε –αδόκητα– τον περασμένο Φεβρουάριο, αφήνοντας πίσω του κληρονομιά στην οικογένειά του και στο Κολλέγιο ένα παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας, θάρρους και πατριωτισμού.

 

Τάξη του 2018!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω  ότι ζούμε σε καιρούς ταραγμένους. Ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Πρέπει να εμπλακείτε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί. Εσείς είστε το μέλλον και υπολογίζουμε σε εσάς.

Το δίκτυο των φίλων που αποκτήσατε εδώ πρέπει να το διατηρήσετε σε όλη σας τη ζωή. Είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για σας. Κρατήστε επαφή μαζί τους, όπου κι αν βρίσκεστε. Η τεχνολογία υπάρχει και το επιτρέπει.

Δέχθηκα με χαρά την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου των Επιτρόπων να παραμείνω ως President για δύο ακόμη χρόνια. Σας περιμένω λοιπόν ως αποφοίτους να μας επισκέπτεσθε, όποτε είστε εδώ και σας προτρέπω να είστε σε στενή επαφή με το Σχολείο.

Σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας και εύχομαι στον καθένα από σας ό,τι καλύτερο! Συγχαίρω επίσης τους γονείς σας, τους συγγενείς και τους δασκάλους σας που σας ενέπνευσαν, σας δίδαξαν και σας στήριξαν για να ολοκληρώσετε σήμερα την φάση αυτή της δωδεκαετούς εκπαίδευσής σας. Καλή πρόοδο και στις πανεπιστημιακές σας σπουδές και «καλό καλοκαίρι»!

***