Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία Commencement 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ PRESIDENT ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΛΑΛΗ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ COMMENCEMENT 2014

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

H Τελετή Αποφοίτησης για την τάξη του 2014, το 85ο Commencement του Κολλεγίου είναι η γιορτή των τελειοφοίτων μας· η μεγάλη γιορτή του Κολλεγίου, των μαθητών, των δασκάλων και των γονιών.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι:

Σήμερα ολοκληρώθηκε ο κύκλος της μαθητικής σας ζωής, με τις εξαιρετικές ακαδημαϊκές σας επιδόσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Το ΙΒ είχε εφέτος πάλι θεαματικά αποτελέσματα, τα καλύτερα των τελευταίων 18 χρόνων. Μας κάνετε όλους να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Το Κολλέγιο δεν σας επέλεξε ως αριστούχους· σας έκαναν αριστούχους η διδασκαλία των καθηγητών σας, η αγάπη των γονιών σας, η εντατική και συστηματική προσπάθειά σας. Αλλά, πέρα από τους βαθμούς, στο Κολλέγιο διαμορφώσατε χαρακτήρες, το έδαφος όπου θα ανθήσει περαιτέρω η αριστεία.

Μέσα στην σημερινή κρίση αξιών, το Κολλέγιο είναι μια νησίδα διαφορετικότητας. Στηρίζεται σε εξαιρετικούς Καθηγητές με γνήσιο παιδαγωγικό ενδιαφέρον. Διαθέτει εγκαταστάσεις που θα ζήλευε κάθε σχολείο στον κόσμο. Εσείς, οι μαθητές μας, διδαχθήκατε με συνεχή παραδείγματα προς μίμηση.

Ενενήντα χρόνια πριν, οι ιδρυτές του Κολλεγίου, η φωτισμένη πολιτική, επιχειρηματική και πνευματική ηγεσία του τόπου μας, δεν έφτιαξαν ένα ακόμα ιδιωτικό σχολείο. Ακολουθώντας το έναυσμα του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά "τα σχολειά χτίστε!", έφτιαξαν ένα πρωτοποριακό, αξιοκρατικό σχολείο ριζωμένο σε διαχρονικές ελληνικές και αμερικανικές αξίες, με σκοπό την εκπαίδευση και όχι το οικονομικό και προσωπικό κέρδος. Εμπιστεύτηκαν και ανέθεσαν την λειτουργία του σε ειδικούς, στους "επαΐοντας". Δημιούργησαν μια κληρονομιά στην οποία στηριζόμαστε, μας έδωσαν μια πυξίδα για το μέλλον. Κατασκεύασαν μια στέρεα βάση για όλους εμάς, ώστε να σταθεροποιείται ενεργά η κάθε προσπάθεια, το κάθε βήμα.

Το Σχολείο σάς ανέπτυξε το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, σας έμαθε να εκτιμάτε τους συναγωνιστές και τους ανταγωνιστές σας, να βελτιώνεστε συνεχώς. Σας εμφύσησε πνεύμα αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς, σας δίδαξε τη σημασία της ομάδας. Σας έμαθε να αγαπάτε τους συμμαθητές σας, να αναγνωρίζετε τα λάθη σας, να διαφωνείτε και να υπερασπίζεστε διαφορετικές απόψεις, με σεβασμό στους συνομιλητές σας, οι οποίοι συχνά είναι οι καθηγητές σας. Η συμμετοχή σας στους Ομίλους σάς ώθησε να αναπτύξετε φιλοσοφικούς, ανθρωπιστικούς, πολιτιστικούς, καλλιτεχνικούς, και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς. Σας έμαθε να επεξεργάζεστε τις πληροφορίες με κριτικό και αναλυτικό πνεύμα. Σας μετέδωσε την επιθυμία για μάθηση, την μελέτη με μέθοδο, την άσκηση ρητορείας και επιχειρηματολογίας. Σας έμαθε να αγαπάτε το σχολείο σας, σας εμφύσησε το «κολλεγιακό πνεύμα».

Πριν από λίγες μέρες, ένας τελειόφοιτος ο οποίος «ξεπέρασε τον εαυτό του» στις εξετάσεις απέδωσε την επιτυχία του στον καθηγητή του, δηλαδή στον καθηγητή που τον δίδαξε, τον καθοδήγησε, τον ενέπνευσε, στον καθηγητή που ήταν το πρότυπό του. Σας ζητώ να απευθύνετε σε αυτόν τον καθηγητή και στον μαθητή του- δηλαδή, στον κάθε καθηγητή και στον κάθε μαθητή του Κολλεγίου ένα μεγάλο χειροκρότημα.

Το Κολλέγιο ξεκίνησε με το έμβλημα "άνδρας τρέφον". Στην σημερινή πραγματικότητα αυτό σημαίνει "πολίτας τρέφον". Έτσι, η υπόσχεσή σας σήμερα είναι να αγωνιστείτε για να φτιάξετε τον κόσμο καλύτερο. Και, όταν βρεθείτε σε ηγετικές θέσεις, να δώσετε ευκαιρίες και σε άλλους να αναδειχτούν με αξιοκρατικά κριτήρια, να δείξετε τόλμη, αρετή και σύνεση, ιεραρχώντας πρώτα το κοινό καλό, σύμφωνα με το ήθος που διαμορφώσατε στο Κολλέγιο.

Στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση, σας διαβεβαιώ ότι το Σχολείο σας δεν μένει στάσιμο. Ηγέτης στην παιδεία, κάνει συνεχή βήματα για μια καλύτερη και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Μια μεγάλη αλλαγή την χρονιά που μας πέρασε αφορά την 6η Δημοτικού: με στόχο μια πληρέστερη προετοιμασία για το Γυμνάσιο, οι μαθητές είχαν διαφορετικούς δασκάλους στα Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στις Επιστήμες. Θα ήθελα να συγχαρούμε θερμά τα Δημοτικά μας που πίστεψαν στην ιδέα αυτή και ανήγαγαν το πρόγραμμα σε μια σημαντική επιτυχία του Κολλεγίου, με την αποδοχή γονέων και κηδεμόνων.

Η βελτίωση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κολλεγίου συνεχίζεται με έμφαση στην «κριτική σκέψη» και στις συγκλήσεις των Σχολικών Μονάδων από βαθμίδα σε βαθμίδα, με άξονα τις ουσιώδεις γνώσεις ανά μάθημα.

Μια αλλαγή διαρκείας στο Κολλέγιο είναι η χρήση της τεχνολογίας χωρίς να διαταράσσονται οι δοκιμασμένες επιτυχείς μέθοδοι μάθησης. Αναγνωρίζοντας ότι έρχονται αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, το Κολλέγιο έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την τεχνολογία στην εκπαίδευση αλλά, ακόμα πιο σημαντικό, την καινοτόμο διδασκαλία της ίδιας της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εφέτος εγκαινιάστηκε το σύγχρονο εργαστήριό μας στο campus του Ψυχικού, δωρεά του απόφοιτου Γιώργου Οικονόμου, το οποίο καταλαμβάνει όλο τον 2ο όροφο της επέκτασης του κτιρίου Βασιλεία. Το εργαστήριο προσφέρει νέες δυνατότητες στους μαθητές μας, οι οποίοι διακρίνονται κάθε χρόνο στον τομέα της πληροφορικής.

Αν και υπό ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, συνεχίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος Υποτροφιών. Εκατοντάδες παιδιά οικογενειών με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες μπορούν και φοιτούν στο Κολλέγιο, με κάλυψη μέρους ή του συνόλου των διδάκτρων. Ταυτοχρόνως συνεχίζεται η έκπτωση στα δίδακτρα.

Η κοινωνική αντίληψη και προσφορά, κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας του Κολλεγίου, εκφράστηκε με πολλές και πολύπλευρες δράσεις της Μαθητικής Κοινότητας και με πρακτικές ενεργού εθελοντισμού. Ένα παράδειγμα είναι η συμμετοχή χιλίων μαθητών, γονέων, αποφοίτων και εργαζομένων του Κολλεγίου στον 31ο Διεθνή Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Υποτροφιών.

Τέλος, το Νηπιαγωγείο μας «Ιωάννης Καρράς», το οποίο δώρισαν οι κόρες του Φωτεινή Λιβανού και Αλεξάνδρα Βουρέκα-Πεταλά, είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, εδώ, στο campus Ψυχικού. Μια ακόμα απόδειξη της ζηλευτής θέσης του Κολλεγίου στην ελληνική εκπαίδευση είναι το ότι ήδη έχουν προσληφθεί εξαιρετικοί νηπιαγωγοί και δάσκαλοι ειδικοτήτων, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για μια ακόμη φορά, η πληθώρα των αιτήσεων μας έφερε στην δύσκολη θέση να μη μπορούμε να δεχτούμε στο σύνολό τους όσους θα ήθελαν να φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο μας.

 

Τελειόφοιτοι της τάξης του 2014,

ο αποχαιρετισμός δεν είναι «αποχωρισμός». Θα ξανασυναντιόμαστε· ξεκινώντας από το Commencement του 2015, όταν θα κατεβείτε τις σκάλες του Μπενακείου, ως απόφοιτοι.

 

Κρατείστε στην καρδιά σας και στη σκέψη σας το Κολλέγιο, το Σχολείο μας, που θα σας θυμάται πάντα και θα είναι πάντα κοντά σας. Μπορείτε να αλλάξετε σχεδόν τα πάντα στη ζωή σας· τα πάντα, εκτός από τις αναμνήσεις σας.

Καλή συνέχεια στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, της δημιουργίας, της ζωής σας.