Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία στην Παρουσίαση Γλυπτού της Α. Αθανασιάδη

ΟΜΙΛΙΑ PRESIDENT ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΛΛΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΛΥΠΤΟΥ ΤΗΣ

 Α. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣΗ’58

13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η παιδαγωγική αξία της παρουσίας ποιοτικών έργων τέχνης σε ένα ακαδημαϊκό χώρο είναι ανεκτίμητη. Τα έργα τέχνης προσφέρουν στην αισθητική απόλαυση της ομορφιάς, της αρμονίας και στη δημιουργία ερωτηματικών και στην έξαψη της φαντασίας. Τα έργα τέχνης όμως, ίσως πιο σημαντικό, απευθύνονται στο συναίσθημα και αποτυπώνονται στο υποσυνείδητο των μαθητριών μας και των μαθητών μας, συντελώντας στην ουσιαστική τους διαπαιδαγώγηση.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε ευθύνη να πλουτίζουμε τον σχολικό χώρο με έργα υψηλής αισθητικής αξίας, να φιλτράρουμε και να διαλέγουμε ποιοτικά έργα. Το Άλογο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη ξεχωρίζει, είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Υπάρχει όμως και η Κολλεγιακή διάσταση. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, η γλύπτρια και δωρήτρια ενός έργου τέχνης μεγάλης αξίας, είναι μέλος του ΕΕΙ, του μη κερδοσκοπικού ιδιοκτήτη του σχολείου μας.

Η Αθανασιάδη δωρίζει το γλυπτό με αγάπη στην μνήμη του πατέρα της, σημαντικού μέλους του Σωματείου και του Διοικητικού Συμβουλίου για τον οποίο μας μίλησε διεξοδικά ο Αλέξανδρος Σαμαράς και θα μας φέρει σε λίγο περισσότερες μνήμες η φίλη του Αλέξανδρου Αθανασιάδη, η Μελίτα Τσουτρέλη.

Το αγέρωχο άλογο της Αθανασιάδη είναι πια κόσμημα στο Κολλέγιο. Θα μας θυμίζει για πάντα την γλύπτρια και τον αείμνηστο πατέρα της.

Θα μου επιτρέψετε όμως να προσθέσω ότι θα σας θυμίζει και το δικό μου πέρασμα από το Κολλέγιο. Θα με θυμόσαστε βλέποντας αυτό το άλογο της καλής μου φίλης Αλεξάνδρας, που την ευχαριστώ, όσο περισσότερο μπορώ, για το ταλέντο της, την γενναιοδωρία της και την οικογενειακή της αγάπη για το Κολλέγιο.