Το Κολλέγιο με μια ματιά

Ομιλία President στην Τελετή παράδοσης της Διεύθυνσης

Ομιλία President Σπύρου Πολλάλη
Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής της Διεύθυνσης

Θέατρο Χωρέμη
30 Αυγούστου 2017

Εφέτος συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από την έλευσή μου στο Κολλέγιο. Μια τιμητική πρόσκληση, μια σημαντική πρόκληση με έφερε εδώ, σε ένα εκπαιδευτικό τοπίο το οποίο, αν και άγνωστό μου, μού έγινε αμέσως οικείο και αγαπητό. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στην ζωή και την σταδιοδρομία μου: πέρασα από την Αμερική στην Ελλάδα· από τo Cambridge στο Ψυχικό· από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο ελληνικό Σχολείο. Θεώρησα ότι η μεγάλη αυτή αλλαγή μου έδινε την δυνατότητα να εργαστώ για την Παιδεία, να αξιοποιήσω τα όσα μου δίδαξε η αμερικανική εμπειρία- με άλλα λόγια, να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Ελπίζω και πιστεύω ότι σε αυτά τα 7 χρόνια της παραμονής μου κατόρθωσα να αφήσω ένα αποτύπωμα παραγωγικό.

Δεν πρόκειται να κάνω σήμερα απολογισμό. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω, ως επίλογο της θητείας μου, ότι έπραξα πάντα κατά συνείδηση, με βαθιά πίστη στην αξία της Παιδείας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με σταθερό στόχο την ποιότητα των σπουδών και την αγαστή σχέση ανάμεσα σε διδάσκοντες και διδασκομένους, ανάμεσα σε ιθύνοντες και εργαζομένους. Αυτές τις ιδέες οι οποίες, προφανώς, αντανακλούν ένα ευρύ εκπαιδευτικό όραμα προσπάθησα να αναπτύξω στη συνεργασία μας, στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις μου, όσες φορές το απαιτούσαν οι περιστάσεις, από την θέση του President.

Έφθασα στο Κολλέγιο "άγνωστος", χωρίς προσωπική ομάδα, αλλά και χωρίς εκπτώσεις, προσαρμογές ή αναστολές στα πιστεύω μου. Αποχωρώ με τον ίδιο ηθικό εξοπλισμό, ενισχυμένο από την επταετή εκπαιδευτική εμπειρία μέσα σε αυτόν τον ιστορικό εκπαιδευτικό χώρο. Θεωρώ ότι η ελληνική Παιδεία και, ειδικότερα, το Σχολείο αυτό, το Κολλέγιο, έχει πολλά ακόμη να στοχεύσει, να πράξει και να προσφέρει. Το χρωστά στους ιδρυτές του και σε όσους το αναπολούν, το αγαπούν και το εμπιστεύονται.

Η δική μου συμβολή στην μεγάλη αυτή προσπάθεια βρίσκεται σε όσα εκφράζει και παραπέμπει το γλυπτό άλογο μπροστά στο θέατρο, πρόσφατη προσφορά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

Μου μένει να σας ευχαριστήσω όλους για την ευκαιρία που μου δώσατε.

 

Ο κ. Richard Jackson, ο νέος  President ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από σήμερα, είναι διπλωμάτης καριέρας των ΗΠΑ, πρώην πρόξενος στην Θεσσαλονίκη και President του Anatolia College επί 10 χρόνια, την περίοδο 1999-2009.

Αγαπητέ κ. Jackson,
αναλαμβάνετε θεσμικά πολύ ισχυρότερη την θέση του President. Σας την παραδίδω με χαρά και εμπιστοσύνη, βέβαιος ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας με τις αρχές και την υπευθυνότητα η οποία αρμόζει στους 4,500 μαθητές μας και τους 800 εργαζομένους.

Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω στο Σχολείο μας.