Μια ξεχωριστή συναυλία - Μια βραδιά γεμάτη «ΕΛΠΙΔΑ»

Το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου το Θέατρο του Κολλεγίου φιλοξένησε μια ξεχωριστή εκδήλωση: Ήταν μια βραδιά πολιτισμού και ανθρωπιάς. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η College Symphony Orchestra και η Χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού, ένωσαν τις δυνάμεις τους –σε μια πρωτόγνωρη συναυλία– για να ενισχύσουν τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κ. Νίκος Τσαβλίρης εξήρε το έργο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και την ευρύτερη κοινωνική προσφορά της Προέδρου κ. Μαριάννας Βαρδινογιάννη και υπογράμμισε την πολύπλευρη σημασία της εκδήλωσης (σύμπραξη ενός καταξιωμένου Εθνικού Μουσικού Συνόλου με μια σχολική ορχήστρα και μια σχολική χορωδία - ένα «αγκάλιασμα» της τέχνης και της κοινωνικής ευποιίας). Χαρακτήρισε δε εύστοχο το «ταίριασμα» της εκδήλωσης με το γεγονός ότι η φετινή χρονιά στο Κολλέγιο είναι αφιερωμένη στην αλληλεγγύη και στον ενεργό εθελοντισμό.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μ. Βαρδινογιάννη, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το Κολλέγιο και ο Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ, εκτός από τη στενή τους μακροχρόνια συνεργασία, έχουν κοινές αξίες και αρχές με επίκεντρο την  προσφορά στον συνάνθρωπο και στην πατρίδα και με όχημα την ψυχική και σωματική υγεία, την παιδεία και την καλλιέργεια,  τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό… Η σημερινή συναυλία, με την μοναδική σύμπραξη μικρών και μεγάλων, ταλαντούχων παιδιών και καταξιωμένων μουσικών, ενώνει τις καρδιές μας και στέλνει το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα συμπαράστασης στα παιδιά που μάχονται για την ζωή τους».

Τη συναυλία –την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες φίλοι της «ΕΛΠΙΔΑΣ», μέλη του ΕΕΙ και του Δ.Σ., της Διεύθυνσης του Σχολείου, μέλη της ευρύτερης Κολλεγιακής κοινότητας κ.ά.– τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας π. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt και η σύζυγός του,ο Πρέσβης της Φινλανδίας κ. Juha Pyykkö και η σύζυγός του.

Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης ήταν το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» κ. Ρίτα Μωραϊτάκη.

Την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος έκανε η κ. Μαρία Κοπανά, Προϊσταμένη του Τμήματος Παραγωγής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

Η College Symphony Orchestra  ιδρύθηκε το 2009,  μετά από πρόταση των καθηγητών εγχόρδων του Ωδείου του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου  Ψυχικού). Στην CSO συμμετέχουν μαθητές και απόφοιτοι του Κολλεγίου, καθώς και σπουδαστές του Ωδείου Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου  Ψυχικού. Έχει έντονη δράση στο πλαίσιο της Κολλεγιακής ζωής συμμετέχοντας στο Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ, στο Κονσέρτο της Άνοιξης, στο Πανηγύρι, σε εκπαιδευτικές συναυλίες, σε lunchtime concerts κ.α.

Η CSO κάνει πρόβες σε εβδομαδιαία  βάση, μετά τη λήξη των μαθημάτων, υπό την καθοδήγηση καθηγητών του Ωδείου με πολυετή ορχηστρική εμπειρία. Δίνει την ευκαιρία στα μέλη της να βελτιώσουν  τη μουσική τους αντίληψη και να καλλιεργήσουν εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο, όπως ομαδικό πνεύμα, συνεργασία, αλληλεγγύη κ.ά.

Η CSO, εκτός από το κλασσικό συμφωνικό ρεπερτόριο, έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα του Δ. Μηνακάκη και του Α. Φιλιππακόπουλου, καθώς και έργα άλλων σύγχρονων συνθετών.

Καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξή της αποτέλεσε  η σύσταση της Junior College Symphony Orchestra το 2012.  Απευθύνεται στους μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων του Ε.Ε.Ι και αποτελεί το φυτώριο  της CSO. Σήμερα οι δύο Ορχήστρες έχουν περισσότερα από 70 μέλη.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά  πρέπει να γίνει και στα άλλα μουσικά σχήματα του Κολλεγίου, όπως η Unplugged Orchestra rock band, η Ορχήστρα πνευστών, η Μπάντα κρουστών,  η Παιδική μπάντα κρουστών  Drumsticks,  η Παιδική όπερα, η Ομάδα μιούζικαλ και τα Ομαδικά τμήματα διδασκαλίας  εγχόρδων.

Οι χορωδίες του Κολλεγίου είναι συνυφασμένες με την πολιτιστική του προσφορά. Δημιουργήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του σχολείου και καλύπτουν πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. 

Μουσική διδασκαλία της Χορωδίας:

Βησσαρία Βέλλιου

Μαρία Κομισοπούλου

Λίλλυ Κότσιρα

Νικολάϊ Μανωλικάκης

Δέσποινα Μπογδάνη-Σουγιούλ

Στέφανος Τσοκάκης

Μουσικής Διεύθυνση της College Symphony Orchestra:

Δημήτρης Παπαγιαννάκις


Μουσική Διεύθυνση της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας

Αναστάσιος Συμεωνίδης

 

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Α΄Μέρος 

Χορωδία & College Symphony Orchestra Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού

  • Α. Branduardi (1950 - ): Τι είναι μουσική
  • Thord Gummerson - Singing all together
  • Carl Jenkins (1944 - ): Songs of sanctuary, no1 Adiemus

College Symphony Orchestra - Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

  • H. Shore, arrangement  P. Gilabert: The Lord of the Rings
  • J. Sibelius (1865 - 1957): Finlandia op.26
     Andante Festivo Op. 117a
  • L. V. Beethoven (1770 - 1827): Symphony no. 9 in D minor, Op. 125, movement IV, Ode to Joy.

 Β’ Μέρος

 Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

  • O. Respighi (1879  - 1936): La Boutique fantasque «Suite»

  • G. Bizet (  1838 - 1875 ): L’ Arlésienne, Suite no 2 «Farandole»

 

 

College Symphony Orchestra

ΒΙΟΛΙΑ

Ηλίας Βάσσος

Κωνσταντίνος Γανώτης

Γιάννης Ζαφειρόπουλος

Γιάννης Ζωντήρος

Αιμιλία Καρατζά

Άννα Μαρία Κωνσταντακάκη

Θεοδώρα Κόνταξη

Σταμάτης Κουλούρης

Μαριάνθη Κρούσκου

Μάρθα Λαζανάκη

Σοφία Μιχάλοβιτς

Μιχάλης Πατεράκης

Αντώνης Παυλίδης

Νίκος Ποδαρόπουλος

Γιώργος Πολίτης

Παναγιώτης Στενός

Κωνσταντίνος Σιούφας

Γιάννος Συρίγος

Αναστάσης Τσιρίκος

Ευθύμης Φράγκος

Γιάννης Φραντζεσκάκης

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:

Γιώργος Κρομμυδάς, Μελ.Χαρικιοπούλου-Κουλίτσου

 

ΒΙΟΛΕΣ

Σταύρος Ζουπάνος

Μαρίνα Κουβάρη

ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΑ

Ελένη Καρόκη-Μαυρίκου

Βαγγέλης Καψάλης

Αιμιλία Κεχαγιά

Διονύσης Λιβανός

Φραγκίσκος Παπακυριάκου

Ευάγγελος Σαρακηνός

Ανδρέας Τσολμεκτσόγλου

Σπύρος Φιλοσίδης

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Φρόσω Γλύτσου

ΦΛΑΟΥΤΑ

Αργυρώ Γανώτη

Ειρήνη Γανώτη

Αντώνης Καμπίρης

Άγγελος Μινωπέτρας

Δανάη Μπιλλή

Στέλλα Στένου

Βασιλική Τζαμούρτα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Σοφία Καμβύση

ΑΡΠΑ

Αλεξάνδρα Ζουπάνου

ΠΙΑΝΟ

Νικήτας Σκαγιάννης-Λαμπράκης