Ιστορικό Θεάτρου

Η παράδοση του Κολλεγίου Αθηνών στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα έχει βαθιές ρίζες. Συνδέεται άρρηκτα με την προσωπικότητα και συμβολή του μεγάλoυ Καρόλου Κουν, ο οποίος ξεκίνησε τη δημιουργική του πορεία ως θεατράνθρωπος από το Κολλέγιο, στις αρχές της δεκαετίας του '30. Καθηγητής των αγγλικών, ο Κουν ανέπτυξε παράλληλα έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο Κολλέγιο Αθηνών, για δέκα χρόνια περίπου, διδάσκοντας - σκηνοθετώντας έργα, όπως οι "'Ορνιθες", οι "Βάτραχοι", ο "Πλούτος" του Αριστοφάνη, ο "Κύκλωψ" του Ευριπίδη, το "'Ονειρο Θερινής Νύχτας" του Σαίξπηρ.
Οι "επαναστατικές" για πολλούς, ερασιτεχνικές μόνο κατ' όνομα, παραστάσεις με τους μαθητές του Κολλεγίου σε ρόλους ηθοποιών, αλλά και συνεργατών του Κουν στην εκτέλεση των σκηνογραφιών, των κοστουμιών κ.λ., έκαναν αίσθηση στους κύκλους των θεατρόφιλων και των ειδικών της εποχής εκείνης. Αποτέλεσαν δε, ταυτόχρονα, θεμέλιο της θεατρικής - καλλιτεχνικής παράδοσης του Κολλεγίου και προάγγελο του Θεάτρου Τέχνης και της όλης μετέπειτα ανεκτίμητης πολιτιστικής προσφοράς και παγκόσμιας καταξίωσης του Καρόλου Κουν.

Το πρώτο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών ήταν μια αυτοσχέδια "σκηνή" στη σοφίτα του κεντρικού κτιρίου, του Μπενακείου (1929 - 1931)

Το 1932 άρχισε να λειτουργεί το δεύτερο Θέατρο (Χωρέμειο), μια αίθουσα συγκεντρώσεων για τους μαθητές, με κανονική όμως σκηνή, ώστε να χρησιμεύει για θεατρικές παραστάσεις και για άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το νέο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών δημιουργήθηκε το 1982 (με δωρεές του οργανισμού ΑΙD, του Γ. Π. Λιβανού κ.ά.) από το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό 'Ιδρυμα. 
Σκοπός του ήταν και είναι - πέρα από τον πρωταρχικό ρόλο του στη σχολική λειτουργία - να αναδειχθεί σε μορφωτικό - πνευματικό "πνεύμονα" για την περιοχή της Αθήνας με πολύπλευρη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της πρωτεύουσας.

Το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών θεωρείται, από πλευράς αισθητικής και λειτουργικής- τεχνικής (ακουστική κ.λ.), υποδειγματικό με διεθνή κριτήρια.

Η σκηνή του (επιφάνειας 120 τ.μ.) είναι κατάλληλη για κάθε είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ο εξοπλισμός του και οι εγκαταστάσεις που το πλαισιώνουν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της σύνθετης αποστολής του.

Στα 20 πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς του ως πολιτιστικού κέντρου, το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στους στόχους του.

Τρεις χιλιάδες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων συναυλίες, ρεσιτάλ, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις (με διάσημους αλλά και νέους καλλιτέχνες, με καταξιωμένα ή πρωτοποριακά συγκροτήματα από την Ελλάδα και από ολόκληρο τον κόσμο), εκθέσεις εικαστικών τεχνών (στα ειδικά διαρρυθμισμένα για το σκοπό αυτό φουαγιέ του Θεάτρου, καθώς επίσης και παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικά συνέδρια συνθέτουν τον απολογισμό της πρώτης δεκαετίας του,

Τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκαν και άλλοι σημαντικοί πυρήνες καλλιτεχνικής δράσης στην περιοχή της πρωτεύουσας. Το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών, όμως, εξακολουθεί να έχει πολύπλευρα σημαντική συμβολή στο χώρο αυτό, συνεχίζοντας και διευρύνοντας - διακριτικά και ουσιαστικά - τη δική του γόνιμη μορφωτική - πολιτιστική προσφορά.