Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού

Εκδηλώσεις/Νέα 2012-2013

Απρίλιος 2013

Έκθεση

Από τις 10 έως τις 19 Απριλίου 2013 η Βιβλιοθήκη φιλοξένησε έκθεση έργων μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού που συμμετείχαν στον Πρώτο διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Δημιουργίας/Τέχνης σε Δημόσιο Χώρο («Γέφυρα Πεζών-Γέφυρα Παιδιών).

Πανηγύρι 
Στη διάρκεια του Πανηγυριού 2013 η Βιβλιοθήκη φιλοξένησε δύο εκδηλώσεις του Κολλεγίου Ψυχικού. Στην πρώτη με τίτλο «Με συντροφιά ένα ποίημα»,   η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά μίλησε για  ποίηση στους μαθητές.  Στη δεύτερη εκδήλωση με τίτλο «Ανιχνεύοντας το παρελθόν ζούμε το παρόν μας» μαθητές  της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου παρουσίασαν εργασίες που είχαν εκπονηθεί στη Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο ερευνητικών εργασιών ιστορίας.

Συνάντηση με τον Κριστόφ Γκαλφάρ

Την Τρίτη 9 Απριλίου η Βιβλιοθήκη οργάνωσε για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών συνάντηση με τον  Κριστόφ Γκαλφάρ, φυσικό και συγγραφέα του βιβλίου  «Ο πρίγκιπας των νεφών», ο οποίος μίλησε στους μαθητές για τον ήλιο και τους πλανήτες με χρήση φωτογραφικού υλικού της NASA. 

Ελληνισμός της Ανατολικής Ρωμυλίας

Στις 3 Απριλίου 2013, ο Ιωάννης Ιωαννίδης ’53, προσκλήθηκε να μιλήσει σε μαθητές της Β΄ Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού για τον ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας.  Οι μαθητές συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο 2013 που διεξήχθη στο Κολλέγιο στις 18 Απριλίου με θέμα: «Η παιδεία στις κοιτίδες του ελληνισμού από το Διαφωτισμό έως τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Παρουσίαση βιβλίου

Την 1η Απριλίου 2013 έγινε παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Βασίλη  Χάρου, χαράκτη και επί χρόνια καθηγητή εικαστικών στο Κολλέγιο, με τίτλο: "Βασίλης Χάρος. Μια βιογραφία 1938-2000", καθώς και διάλεξη με θέμα: «Η τέχνη της χάραξης. Το γνήσιο χαρακτικό έργο». Παράλληλα στο Θέατρο παρουσιάστηκε αναδρομική έκθεση έργων του Β. Χάρου


Μάρτιος 2013

Αφήγηση παραμυθιού

Τον Μάρτιο 2013, στο πλαίσιο  εργασίας για το παραμύθι που γίνεται από τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, η Βιβλιοθήκη οργάνωσε και φιλοξένησε παραστάσεις παραμυθιών από την αφηγήτρια-παραμυθού Σάσα Βούλγαρη για όλους τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και του Κολλεγίου Ψυχικού.

Η ιστόρηση είναι ασχολία αγαπητή και απαραίτητη σε όλους τους λαούς, από τα βάθη των χρόνων. Μάλιστα, χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους: για να περνά ευχάριστα η ώρα, για να μεταδίδει πληροφορίες: ιστορικές, θρησκευτικές, για τη ζωή, ακόμα και για θέματα ιδιαίτερα, όπως ο γάμος, η γέννηση, ο θάνατος. Για να μεταδίδει γνώση. Για να θεραπεύει και άλλα πολλά! Μερικές ιστορίες πηγάζουν από και ταυτόχρονα αποτελούν διδασκαλία μιας ολόκληρης φιλοσοφίας. 


Φεβρουάριος 2013

Ομιλία Πέτρου Μάρκαρη

Στις 27 Φεβρουαρίου 2013 ο συγγραφέας και σεναριογράφος  Πέτρος Μάρκαρης προσκλήθηκε από τη Βιβλιοθήκη να μιλήσει για την τέχνη της συγγραφής σεναρίου,  στους μαθητές της Β' Λυκείου  Κολλεγίου Αθηνών,   στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας «History of Film”.

 

 

 


Ιανουάριος 2013

Μουσικά Διαλείμματα

Η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής του Ε.Ε.Ι. συνεχίζει να οργανώνει μαθητικές μουσικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών διαλειμμάτων. Οι μαθητές που έχουν ήδη ερμηνεύσει έργα είναι: Λύκειο Κολλεγίου Αθηνών Γ. Αναγνωστόπουλος, Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού Ν. Ραπίδης και Γ. Κανονίδης.

Ομιλία

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας  «The History of Film»,της Β΄ Λυκείου Κολλεγίου Αθηνών,  η Βιβλιοθήκη οργάνωσε για τους μαθητές  συνάντηση με τον σκηνοθέτη-σεναριογράφο Αδαμάντιο Πετρίτση ’00.