Εργαλεία Αναζήτησης στο Διαδίκτυο

Μηχανές Αναζήτησης

 1. Google https://www.google.com/ Η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης κειμένου, εικόνας, βίντεο και άλλα

 2. YouTube https://www.youtube.com/ Μηχανή αναζήτησης βίντεο

 3. Bing https://www.bing.com/ Μηχανή αναζήτησης της Microsoft

 4. DuckDuckGo https://duckduckgo.com/ Μηχανή αναζήτησης που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη και την αποφυγή φιλτραρισμένων, προσωποποιημένων αποτελεσμάτων ώστε να εξαλείφεται η πιθανότητα του filter bubble

 5. CC Search https://ccsearch.creativecommons.org/ Μηχανή αναζήτησης επικεντρωμένη σε περιεχόμενο με άδεια χρήσης Creative Commons.

 6. Lycos http://www.lycos.com/ Η παλαιότερη μηχανή αναζήτησης σε λειτουργία.

 7. SweetSearch  https://www.sweetsearch.com/ Το SweetSearch πραγματοποιεί αναζητήσεις μόνο μέσα σε επιλεγμένα site από τους ειδικούς επιστήμονες, δασκάλους και βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει την κάθε πηγή ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων αξιολογούνται διαρκώς ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη εμπειρία χρήστη.

MetaSearch Engines

 1. Dogpile https://www.dogpile.com/ Μεταμηχανή αναζήτησης που ψάχνει ταυτόχρονα και επιστρέφει αποτελέσματα από τη Google, το Yahoo!, τη Yandex, το Bing κ.α.

   

Άλλες πηγές αναζήτησης

Γενικές πηγές

 1. Europeana https://www.europeana.eu/en : Η Europeana ή Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη άνοιξε τις πύλες της στο κοινό στις 20 Νοεμβρίου 2008. Η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη δίνει πρόσβαση σε δύο εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, υλικά προερχόμενα από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 2. New York Public Library Best of the Web https://www.nypl.org/collections/nypl-recommendations/best-of-web Κατάλογος site επιλεγμένων από τους βιβλιοθηκονόμους της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης

 1. Google Books https://books.google.com/?hl=en Μηχανή αναζήτησης πλήρους κειμένου ανάμεσα σε εκατομμύρια βιβλίων ψηφιοποιημένα στα πλαίσια του Library Project. Η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο είναι δυνατή για τα βιβλία εκείνα που ανήκουν στο public domain.
 2. findingDulcinea http://www.findingdulcinea.com/ Πρόκειται για ένα Online οδηγό του οποίου ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες στην αναζήτηση της πληροφορίας παρέχοντας πρόσβαση σε ελεγμένο, αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας υλικό.
 3. Sources https://www.sources.com/ Αναζητήσιμη βάση δεδομένων  η οποία συγκροτείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

 4. Library and Archival Exhibitions on the Webhttps://www.sil.si.edu/SILPublications/Online-Exhibitions/ Συλλογή από πάνω από 300 συνδέσμους Online εκθέσεων βιβλιοθηκών, αρχείων και μουσείων ανά τον κόσμο.

Εγκυκλοπαίδειες και Λεξικά

 1. The Internet Encyclopedia of Philosophy https://www.iep.utm.edu/ Ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να παρέχει πρόσβαση σε λεπτομερείς, ακαδημαϊκές, peer reviewed, πληροφοριακές πηγές σχετικά με τη φιλοσοφία και τους φιλοσόφους.

 2. Wordnik http://www.wordnik.com/  Online λεξικό που σκοπό έχει να συγκεντρώσει όλες τις λέξεις της αγγλικής γλώσσας. Παρέχει ορισμούς και ετυμολογίες από διάφορα, έγκυρα λεξικά

 3. Stanford encyclopedia of Philosophy https://plato.stanford.edu/ Εγκυκλοπαίδεια της Φιλοσοφίας. Τα λήμματα εμπλουτίζονται και ανανεώνονται διαρκώς από ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων.

Εκπαίδευση

 1. Khan Academy https://www.khanacademy.org/  H Khan Academy προσφέρει υλικό πρακτικής εξάσκησης, εκπαιδευτικά βίντεο και προσωποποιημένο περιβάλλον εκπαίδευσης  ώστε να βοηθήσει τους μαθητές να μελετούν σύμφωνα με τους δικούς τους ρυθμούς μέσα και έξω από την τη σχολική αίθουσα. Διαθέτει περιεχόμενο σχετικά με τα Μαθηματικά, τις Επιστήμες, τον Προγραμματισμό, την Ιστορία, την Ιστορία της Τέχνης, Οικονομικά και πολλά άλλα. Για την ανάπτυξη του περιεχομένου συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η ΝASA, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το ΜΙΤ κ.λπ.
 2. Subject Finder http://www.subjectfinder.com/ Αναζητήσιμη βάση δεδομένων εκπαιδευτικών ιστοτόπων, συμπεριλαμβανομένων tutorials και διδακτικού και εκπαιδευτικού υλικού της Teum Teklehaimanot.
 3. DOAJ.org  https://doaj.org/  – Ευρετήριο Επιστημονικών Περιοδικών Ανοικτής Πρόσβασης. Τα περιοδικά καλύπτουν όλους τους κλάδους των Τεχνών και των Επιστημών. Όλα τα περιοδικά είναι peer reviewed.

Θετικές επιστήμες

 1. WolframAlpha https://www.wolframalpha.com/ Υπολογιστική μηχανή αναζήτησης. Αντίθετα με τις κοινές μηχανές αναζήτησης η οποίες επιστρέφουν αποτελέσματα σχετικά με το ερώτημα του χρήστη, η WolframAlpha επιστρέφει τις ακριβείς απαντήσεις. Εξαιρετικά χρήσιμο σε όλες τις θετικές επιστήμες.
 2. NRICH https://nrich.maths.org/ To NRICH είναι καινοτόμος συνεργασία ανάμεσα στα Τμήματα Μαθηματικών και Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge. Παρέχει πρόσβαση σε χιλιάδες ελεύθερες μαθηματικές πηγές για μαθητές 3 έως 18 ετών, καλύπτοντας όλα τα στάδια της εκπαίδευσης.
 3. Math Guide http://www.mathguide.de/ : έγκυρη πληροφόρηση για την επιστήμη των Μαθηματικών(στα αγγλικά).
 4. Physics World https://physicsworld.com/ : θεματική πύλη για τη Φυσική (στα αγγλικά).
 5. Sci Central https://www.scicentral.com/ : επιστημονική θεματική πύλη που καλύπτει τις Βιοεπιστήμες, τις Επιστήμες Υγείας, τη Φυσική και τη Χημεία, τη Γη και Διάστημα και τις Τεχνολογικές Επιστήμες.

Αρχαιολογία

 1. ADS https://archaeologydataservice.ac.uk/ : θεματική πύλη για την Αρχαιολογία στη Μεγάλη Βρετανία.
 2. iDAI https://idai.world/ : Portal του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI). Πρόκειται για ένα ψηφιακό ερευνητικό περιβάλλον βασισμένο σε εργαλεία και αποθετήρια που επιτρέπουν στους ερευνητές, ιστορικούς και αρχαιολόγους να συγκεντρώσουν, αναλύσουν, εξετάσουν, μελετήσουν, δημοσιεύσουν και αποθηκεύσουν ερευνητικά δεδομένα και δημιουργικά προϊόντα.
 3. The Digital Atlas of Roman and Medieval Civilizations https://darmc.harvard.edu/ Χάρτες και βάσεις δεδομένων με πληροφορίες για πολλές εκφάνσεις του Ρωμαϊκού και Μεσαιωνικού πολιτισμού.

Τέχνη

 1. Artcyclopedia http://www.artcyclopedia.com/ Βάση Δεδομένων αφιερωμένη στις καλές τέχνες.
 2. Google Arts & Culture https://artsandculture.google.com/ Online πλατφόρμα που επιτρέπει τη θέαση έργων τέχνης σε υψηλή ανάλυση. Διαθέσιμο σε 18 γλώσσες.
 3. Web Gallery of Art https://www.wga.hu/  Πρόκειται για ένα εικονικό μουσείο και μια αναζητήσιμη βάση δεδομένων στων ευρωπαϊκών καλών τεχνών από τον 3ο έως τον 19ο αιώνα.
 4. Visual Arts Data Service https://vads.ac.uk/ : θεματική πύλη για τις οπτικές τέχνες (στα αγγλικά)