Συντροφιά μαζί την Κυριακή στον Πειραιά

Ο Πειραιάς στο πέρασμα των χρόνων

 

Τα Ειδικά Προγράμματα του Ε.Ε.Ι. διοργανώνουν σπονδυλωτές μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιηγήσεις-διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στα περίχωρα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Συνδυάζουμε την ιστορική γνώση, την εξερεύνηση και το δημιουργικό παιχνίδι. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Επιχειρούμε ένα διαφορετικό και εκτός τειχών μάθημα ιστορίας, πολιτισμού και φιλοσοφίας.

 

Η πέμπτη περιήγησή μας για φέτος θα μας φέρει στο λιμάνι του Πειραιά. Η ιστορική πορεία και η σημασία του Πειραιά, καθώς και πολλές από τις όμορφες γωνιές του είναι σχετικά άγνωστες στο ευρύτερο κοινό.

 

Περιδιαβαίνοντας το κεντρικό λιμάνι, το Πασαλιμάνι και το Μικρολίμανο, θα θυμηθούμε τα αρχαία λιμάνια του Κανθάρου, της Ζέας και της Μουνιχίας αλλά και τα τείχη της Πειραϊκής. Γυρνώντας μάλιστα το χρόνο ακόμη πιο πίσω στους προϊστορικούς χρόνους, θα θυμηθούμε ότι το «νησάκι» του Πειραιά, στο ύψος της οδού Αλιπέδου λίγο πιο πάνω από τη «Γούβα του Βάβουλα», χωρίζονταν από την απέναντι στεριά.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ...

Θα ξεκινήσουμε από το Μοναστηράκι, ακολουθώντας τα ίχνη παλαιότερων περιηγήσεών μας «ταξιδεύοντας» πίσω στο χρόνο με βοηθό το τρένο του Ηλεκτρικού. Στον τερματικό σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά θα επισκεφθούμε το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων.

 

Από την Ακτή Ποσειδώνος και την Πλατεία Ωρολογίου θα ανηφορίσουμε τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Β’, για να περάσουμε από το Μέγαρο του Απομαχικού Ταμείου και να επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στο υπόγειο του οποίου βρίσκονται ερείπια από τα κτίσματα της αρχαίας πόλης. Εκεί είναι που κρύφτηκε μέρος του πειραϊκού λαού κατά τη διάρκεια του μεγάλου βομβαρδισμού της πόλης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ανηφορίσουμε όμως και λίγο παραπάνω, για να θαυμάσουμε το εμβληματικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου και να μιλήσουμε για την Πλατεία Κοραή.

Στην Πλατεία Κοραή, αναγνωρίζοντας δίπλα μας τη Ράλλειο Σχολή Θηλέων, θα μιλήσουμε για την ιδιαίτερα μεγάλη ιστορία, και κυρίως πρότυπη πορεία, των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων του Πειραιά στις αρχές του 20ου αιώνα. Διερχόμενοι τις οδούς Φίλωνος, Τσαμαδού και Κολοκοτρώνη θα μας δοθεί η ευκαιρία να δούμε μέρος του εμπορικού κέντρου του Πειραιά, να θαυμάσουμε τα νεοκλασικά κτίρια που έχουν απομείνει και να επισκεφθούμε τη Δημοτική Πινακοθήκη.

 

Ακολούθως, θα κατηφορίσουμε τη Βασιλέως Γεωργίου μέχρι τις παρυφές του Μικρολίμανου, του αρχαίου λιμανιού της Μουνιχίας και εκεί θα κάνουμε αναστροφή στη θρυλική παραλία «τα βοτσαλάκια», για να προσεγγίσουμε το «Σηράγγειον», τεχνητό αρχαίο σπήλαιο/λουτρό, το οποίο αποτελεί πιθανότατα μέρος της ευρύτερης Ιπποδάμειας υπόγειας πόλης. Εκεί, θα μας δοθεί η ευκαιρία να θυμηθούμε ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας, όταν το Σηράγγειον ονομαζόταν «Σπηλιά του Παρασκευά», εντός της οποίας αντηχούσαν οι λαϊκές νότες του Χιώτη και της Μαίρης Λίντα.

 

Θα προχωρήσουμε προς την Πλατεία Αλεξάνδρας, κατά κάποιους την ωραιότερη πλατεία του Πειραιά. Θα διασχίσουμε το Πασαλιμάνι μέχρι τη Φρεαττύδα και την παραλία του «Αχινού», για να δούμε ένα μικρό μέρος από τα «Πειραϊκά Τείχη». Παράλληλα θα μιλήσουμε για το αρχαιολογικό «μυστικό» που κρύβει συνολικά η περιοχή του λιμανιού της Ζέας. Θα επιστρέψουμε μετά λίγο προς τα πίσω και θα ανηφορίσουμε τη Χαριλάου Τρικούπη, για να επισκεφθούμε το σημαντικό, αλλά όχι τόσο γνωστό, Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά. Από την αρχαιότητα θα περάσουμε ακολούθως, με τη βοήθεια της μηχανής του χρόνου, στη νεότερη εποχή και θα μιλήσουμε  για την περιοχή των «κόκκινων φαναριών», ελάχιστα ίχνη της οποίας έχουν απομείνει στους παράλληλους δρόμους του λιμανιού. Η Ηρώων Πολυτεχνείου και η 2ας Μεραρχίας θα μας οδηγήσουν πίσω στο κέντρο του Πειραιά, για να πάρουμε το τρένο της επιστροφής, μέχρι την επόμενη περιήγησή μας.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 18 Μαρτίου 2018, 10:00 – 14:00.

Μαθητές & μαθήτριες  4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ & Γ’ Γυμνασίου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά.

Συνάντηση: 09:45, Μετρό, Σταθμός Μοναστηράκι. Εντός του Σταθμού στον κάτω όροφο, στο ημικύκλιο που σχηματίζεται μπροστά από την αρχαιολογική ανασκαφή της εγκιβωτισμένης κοίτης του Ηριδανού ποταμού.

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού (τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 15€ ανά οικογένεια.

Είσοδος στο Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων - Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ: Ελεύθερη.

Είσοδος - εισιτήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο: 2 ευρώ. Τα παιδιά είναι δωρεάν.

 

Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητο να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018, στο γραφείο των Ειδικών Προγραμμάτων (κτίριο ΚΑΠΠΣ, 1ος όροφος, τηλ. 210.6726452), ή αποστέλλοντας την αίτηση συμμετοχής με fax (210.6744970) ή email (specialprograms@haef.gr). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Για την πληρωμή των χρημάτων θα σας σταλεί από το Λογιστήριο ηλεκτρονικό τιμολόγιο με μοναδική ταυτότητα πληρωμής.

Σημειώστε ότι η Δήλωση Συμμετοχής φέρει χαρακτήρα δεσμευτικό για τη χρέωση του παιδιού με το κόστος της εκδρομής.

 

Από τη Διεύθυνση των Ειδικών Προγραμμάτων

Σχετικά Αρχεία