Συντροφιά μαζί την Κυριακή στην Πλάκα

Πλάκα, η μακροβιότερη συνοικία της Αθήνας

 

Τα Ειδικά Προγράμματα, εδώ και αρκετά χρόνια, διοργανώνουν με μεγάλη επιτυχία μορφωτικές επισκέψεις για όλη την οικογένεια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής. Αναζητούμε τη συνέχεια ανάμεσα στο παλιό και το νέο και επιχειρούμε ένα διαφορετικό και «εκτός τειχών» μάθημα ιστορίας, πολιτισμού, λογοτεχνίας και φιλοσοφίας.

 

Καλωσορίζουμε τη νέα σχολική χρονιά, πραγματοποιώντας την πρώτη περιήγησή μας για φέτος στην Πλάκα. Το τοπωνύμιο «Πλάκα» ανάγεται στον 16ο αιώνα και αφορούσε αρχικά ένα σχετικά μικρό τμήμα της σημερινής συνοικίας∙ και πιο συγκεκριμένα αφορούσε την περιοχή από το Μνημείο του Λυσικράτη, στην αρχή της οδού Τριπόδων, μέχρι τον Άι-Νικόλα τον Ραγκαβά στην οδό Πρυτανείου, λίγο πιο κάτω.

 

Η Πλάκα, χτισμένη στη σκιά του βράχου της Ακρόπολης, ήταν η γειτονιά των «γκάγκαρων», των γνήσιων Αθηναίων. Σήμερα που η εικόνα της πρωτεύουσας έχει αλλάξει ριζικά, η συνοικία της Πλάκας παραμένει η πιο «γνήσια» γειτονιά της πόλης, ένα πολύτιμο «παράθυρο» στην ιστορική μνήμη. 

 

Όσες φορές και αν έχει διανύσει κανείς την Πλάκα, αξίζει τον κόπο να την περπατήσει ξανά και ξανά όχι μόνο για τη γραφικότητα και την ομορφιά της, αλλά για να ανακαλύψει προσεκτικά τα ίχνη της παλιάς Αθήνας, που ανάγονται πολύ πίσω στη Ρωμαϊκή εποχή, τον Μεσαίωνα και την Οθωμανική περίοδο έως τους πρώτους χρόνους του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Ακολουθώντας τα ίχνη αυτής της ιστορικής διαδρομής, θα αναφερθούμε σε στοιχεία  από το σχεδιασμό της «νέας» Αθήνας την περίοδο του Όθωνα.

 

Θα ξεκινήσουμε από το Σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι.

Η διαδρομή μας θα περιλάβει όλα τα σημαντικά μνημεία, κτίρια και ιστορικά ίχνη που περικλείονται από τις οδούς: Άρεως, Διοσκούρων, Ραγκαβά, Ανδριανού, Κυδαθηναίων, Αφροδίτης, Πελοπίδα, Δεξίππου, Διογένους και Κυρρήστου.

 

Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε το πού βρισκόταν και τι ήταν το Ριζόκαστρο; Πότε χτίστηκαν τα Αναφιώτικα και πώς πρωτο-λειτούργησε το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου;  Ποια είναι η σημασία του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη;  Πού βρίσκεται η οικία του στρατηγού Κωλέττη, τι ήταν το Κιουτσούκ Τζαμί και ο Μενδρεσές, το Ωρολόγιον του Κυρρήστου, η οικία του Κουτζαλέξη αλλά και η οικία των Μπενιζέλων;  Πώς λειτουργεί σήμερα το Λουτρό των Αέρηδων; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο Μνημείο του Λυσικράτη και τη Μονή των Καπουτσίνων; Ποια είναι η σημασία του παραρτήματος του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο κτήριο της οδού Πανός 22 με την χαρακτηριστική έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία»;

 

Θα επισκεφθούμε μάλιστα αυτό το μικρό Μουσείο. Στο σύγχρονο και φιλόξενο περιβάλλον του,  αντικείμενα της καθημερινής ζωής παρουσιάζονται με διαφορετική ματιά και μας καλούν να εξερευνήσουμε τις κρυφές ιστορίες τους και να αναζητήσουμε τη σημασία τους. Σε μια περιήγηση στον κόσμο των τεχνιτών μιας άλλης εποχής, μπορούμε να ανακαλύψουμε στοιχεία που μας ενδιαφέρουν και με αυτόν τον τρόπο να συνθέσουμε τις δικές μας προσωπικές-οικογενειακές ιστορίες.

 

Στη μικρή οδό Αφροδίτης θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα γνήσιο έργο του αθηναϊκού μυθιστορήματος, στην «Μενεξεδένια Πολιτεία» του Άγγελου Τερζάκη. Στο εμβληματικό αυτό έργο συντίθενται ο ύμνος μιας αλλοτινής ειδυλλιακής Αθήνας αλλά και το δράμα για αυτήν ακριβώς την πόλη που χάνει σταδιακά την ειδυλλιακή της όψη, ενόσω μάλιστα τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου διαμορφώνουν ένα άλλο τοπίο καθημερινής ζωής.  Θα απολαύσουμε ένα μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου.

 

Ημερομηνία: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, 10:00-13:30.

Μαθητές-μαθήτριες 4ης, 5ης, 6ης Δημοτικού, Α’, Β’ Γ’ Γυμνασίου και Α’, Β’ Λυκείου, οι γονείς, ο παππούς και η γιαγιά.

Συνάντηση:  Σταθμός μετρό: «Μοναστηράκι», στην έξοδο προς την Πλατεία, στις 9:45 π.μ.

Είσοδος στο Μουσείο: 2 ευρώ για τους ενήλικες, τα παιδιά είναι δωρεάν.

Υπεύθυνος περιήγησης: κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, καθηγητής Κολλεγίου Ψυχικού. (Τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης: 6977-710949).

Κόστος συμμετοχής: 15€ ανά οικογένεια.

 

Από τη Διεύθυνση των Ειδικών Προγραμμάτων