Ωδείο Κολλεγίου

Το Ωδείο Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού προσφέρει μουσική παιδεία στους μαθητές του Κολλεγίου, αλλά και σε μαθητές άλλων σχολείων καθώς και σε ενήλικες που επιθυμούν να έχουν επαγγελματική κατάρτιση ή να επιμορφωθούν.   Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλες τις ηλικίες, από την ανάπτυξη των αισθησιοκινητικών λειτουργιών των πολύ μικρών μαθητών ώς την προετοιμασία τους για την εισαγωγή σε ελληνικά και ξένα μουσικά πανεπιστήμια.

Η διδασκαλία των οργάνων είναι ατομική και των γενικών μαθημάτων ομαδική, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών. Ειδικοί καθηγητές με πλούσια διδακτική εμπειρία, με πλήρη ενημέρωση και γνώση του αντικειμένου, διδάσκουν μονωδία, φωνητική και όργανα, όπως πιάνο - βιολί- βιολοντσέλο - βιόλα - φλάουτο - κλαρινέτο - σαξόφωνο - κιθάρα - αρμόνιο - ηλεκτρική κιθάρα - ηλεκτρικό  μπάσο - ντραμς.  Διδάσκονται επίσης όλα τα επίπεδα ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων.

Παράλληλα  με το αναλυτικό πρόγραμμα  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι σπουδαστές του Ωδείου έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το διεθνώς αναγνωρισμένο Βρετανικό σύστημα μουσικών σπουδών του Associated Board of the Royal Schools of Music, ενώ οι σπουδαστές ηλεκτρικής  κιθάρας,  ηλεκτρικού  μπάσου, ντραμς, μοντέρνου πιάνου και φωνητικής, μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών του Rockschool, και να προετοιμαστούν για την απόκτηση των αντίστοιχων τίτλων σπουδών.

Και στα δύο συστήματα η φοίτηση διαρθρώνεται σε οκτώ βαθμίδες (Grades) - από το Grade 1 για αρχάριους ως το Grade 8 για τους σπουδαστές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο.  Η πρόοδος των σπουδαστών ελέγχεται από βρετανική επιτροπή σε ακροάσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές που έχουν κατακτήσει το επίπεδο γνώσεων του grade 5 στη θεωρία και στο μουσικό όργανο, μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μαθήματος μουσικής στο IB, ενώ από το Grade 6 και άνω (τόσο στα όργανα όσο και στα θεωρητικά) οι σπουδαστές κερδίζουν βαθμούς UCAS (UCAS points), διευκολύνοντας έτσι την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι βαθμοί αυτοί ισχύουν και σε κλάδους  πέραν της μουσικής και έτσι αυξάνουν τις πιθανότητες των μαθητών να επιλεγούν από απαιτητικά πανεπιστήμια.

Οι μαθητές της 1ης και 2ας τάξης των Δημοτικών Σχολείων, με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά  συμμετέχοντας στα τμήματα χορωδιακής αγωγής και μουσικής προπαιδείας - μουσικοκινητικής αγωγής, καθώς και στα τμήματα ομαδικής διδασκαλίας μουσικών οργάνων (βιολί,  βιόλα, τσέλο, φλάουτο-πίφερο)  χωρίς επιπλέον  οικονομική  επιβάρυνση  ή παρακολουθώντας ατομικά μαθήματα μουσικού οργάνου (πιάνο, κιθάρα, βιολί, βιολοντσέλο, βιόλα, φλάουτο) με ειδική χρέωση.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εισαγωγή  στο  Ωδείο Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού γίνεται με απλή  εγγραφή, χωρίς επιπλέον οικονομική  επιβάρυνση, για αρχάριους μαθητές και μετά από κατατακτήριες  εξετάσεις  για τους προχωρημένους. Για να συμμετάσχει ένα παιδί στις εξετάσεις πρέπει να το δηλώσει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι τίτλοι που χορηγεί  το Ωδείο είναι αναγνωρισμένοι  από το Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. απόφ. 29558/1750/18.09.92 ΦΕΚ 598/Β/92) και οι κάτοχοι έχουν όλα τα επαγγελματικά  δικαιώματα που απορρέουν εκ του τίτλου αυτού, όπως το να διδάξουν σε ωδεία, ιδιωτικές σχολές κ.α. Για ορισμένα τμήματα, των οποίων ο κύκλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται  από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (π.χ. αρμόνιο, ηλεκτρική κιθάρα κ.α.), παρέχονται βεβαιώσεις σπουδών.

Οι μαθητές του Ωδείου, με την εγγραφή τους σε οποιοδήποτε μάθημα, δικαιούνται από μία διδακτική ώρα εβδομαδιαίως  το μάθημα της μουσικής προπαιδείας ή τα μαθήματα της θεωρίας της μουσικής, της αρμονίας και του σολφέζ/φωνητικής, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών.

Το ΕΕΙ, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια για τη δημιουργία συμφωνικής ορχήστρας, παρέχει στους μαθητές του Κολλεγίου  που φοιτούν  στο Ωδείο έκπτωση επί των διδάκτρων για τα όργανα ορχήστρας και μέχρι το επίπεδο της Κατωτέρας.  Η παροχή έκπτωσης συνεχίζεται,  από το επίπεδο της Κατωτέρας και άνω, εφ’ όσον τα παιδιά συμμετέχουν τακτικά στην ορχήστρα του Κολλεγίου «College Symphony Orchestra».

Όλοι οι μαθητές του Ωδείου έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε συναυλίες που διοργανώνονται στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών - Κολλεγίου Ψυχικού, στη σκηνή του οποίου έχουν εμφανισθεί κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, σπουδαίες ορχήστρες κ.α. Όλες οι δραστηριότητες του Ωδείου αρχίζουν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και τελειώνουν στις αρχές Ιουνίου.

 

 Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα  
 Δημοτικό  
   1η Δημοτικού:  Τρίτη ή Παρασκευή 14:30-15:50
   2α Δημοτικού:  Δευτέρα ή Πέμπτη 14:30-15:50 
   3η ώς 6η Δημοτικού:  Τετάρτη 13:50-15:10 ή Παρασκευή 16:10-17:30 
   
 Γυμνάσιο - Λύκειο  
    Τα μαθήματα του Ωδέίου πραγματοποιούνται μετά τη λήξη του προγράμματος
    των σχολείων