Events 2013-2014 (available only in Greek)

Οκτώβριος 2013

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη με την ιστορία της «Μαραλά: η μάνα των παραμυθιών», ταξίδεψε τα παιδιά του Β6 στη δημιουργία των γραμμάτων, των λέξεων και τέλος των παραμυθιών. Οι ιστορίες που ταξιδεύουν από στόμα σε στόμα και φτάνουν δίπλα μας, έδωσαν στα παιδιά την αφορμή να ζωγραφίσουν τη δική τους λέξη, να υφάνουν τη δική τους ιστορία. 

 

Την Πέμπτη  24 Οκτωβρίου (11.00-11.40) θα επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη μας η Αγγελική Βαρελλά,  αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, για τις τάξεις ΣΤ1 και ΣΤ6. Με αφορμή το βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη» και με το γνωστό γλαφυρό της ύφος θα μας μεταφέρει εικόνες και συναισθήματα από τις μέρες της σύγχρονής ιστορίας μας, τον πόλεμο του ’40. - See more at: http://cronos.wedia.gr/Library/VivliothikiDimotikouKollegiouPsychicou/Events/Varella_Aggeliki#sthash.827XaPPj.dpuf

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η Αγγελική Βαρελλά, αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη μας για τις τάξεις ΣΤ1 και ΣΤ6. Με αφορμή το βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη» και με το γνωστό γλαφυρό της ύφος μας μετέφερε εικόνες και συναισθήματα από τις μέρες της σύγχρονής ιστορίας μας, τον πόλεμο του ’40.

  

Νοέμβριος 2013

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

 Η Αργυρώ Μουντάκη ξανασυναντάει την Ελεάννα που με τα κόκκινα γυαλάκια της συνεργάζεται με το Υπναρούδι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιθετική αράχνη και να βρει το δρόμο του. Τα παιδιά του Β3 με τις κεραίες τους ακολούθησαν τους ήρωες στις περιπέτειες τους.

 

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Οι εκδόσεις Λιβάνη και η ομάδα των εμψυχωτών τους μας πήγε σε καιρούς αλλοτινούς φέρνοντας πιο κοντά στα παιδιά επαγγέλματα, ακούσματα και εικόνες απ'το χθες. Με θεατρικό παιχνίδι και πολύ κέφι το Δ3 αυτοσχεδίασε στο εργαστήριτης μοδίστρας, στις γειτονιές με τη λατέρνα του οργανοπαίχτη και άκουσε τις ιστορίες τους. 

 

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Ο συγγραφέας Ανδρέας Αρματάς μιλώντας στα παιδιά για τους φόβους και τις αδυναμίες του καθενός μας τους μαθαίνει απ' την ιστορία της Λελέκας, της μικρής καμηλοπάρδαλης, πώς να σηκώνουν κεφάλι στις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να βρεθούν μπροστά τους. Αισιοδοξία, δύναμη, αυτοπεποίθηση για τα παιδιά του Α3 και για όλους μας.

 

  

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

 

Η συγγραφέας - παιδαγωγός Ελένη Γαρυφαλάκη με το Ε3 μιλώντας για τη μοναδικότητα της νοημοσύνης κάθε ανθρώπου μετέτρεψε τη βιβλιοθήκη σε δημιουργικό εργαστήρι γνώσης. Οι μαθητές του Ε3 χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους δημιούργησαν με την καθοδήγηση της ένα e-book με ιστορία και εικονογράφηση δική τους όπως επίσης και ένα βίντεο προώθησης του στο διαδίκτυο.

Δείτε περισσότερα στους σχετικούς συνδέμους: 

Book trailer Λατσείου: http://toontube.launchpadtoys.com/294040

E-book Λατσείου: http://issuu.com/elenigarifalaki/docs/latseio

 

 

Δεκέμβριος 2013

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013 

 Η Μαρία Ρουσοχατζάκη, λογοπαθολόγος - συγγραφέας, με την ηρωίδα της τη Βούλα τη χταποδούλα μίλησε στα τμήματα Α5 και Β1 για θέληση, θάρρος και δύναμη ψυχής για να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα και να βγαίνουμε νικητές.

 

 

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 

Η θεατρική ομάδα των εκδόσεων «Ελληνοεκδοτική» με τη ζωντάνια και το ιδιαίτερο ταλέντο τους παρουσίασαν στα τμήματα Α1, Α2, Α3 και Α6 θεατρική παράσταση βασισμένη σε τέσσερα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και έτσι η Ανδρομέδα, το χελιδόνι, ο κατεργάρης και η νεραϊδούλα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γεμίσει η βιβλιοθήκη μας χριστουγεννιάτικη ζεστασιά. 
   

 Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Ο Μιχάλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ερευνητής και κυρίως μια αστείρευτη πηγή γνώσης, παρουσίασε στα παιδιά του Γ4 για δύο διδακτικές περιόδους, την ιστορία του μικρού μαμούθ, που θα οδηγήσει τον Τότο σε περιπέτειες στην εποχή των παγετώνων και θα φέρει κοντά μας αυτή τη μακρινή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα περίοδο.

 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013 

Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου με ιδιαίτερη ευαισθησία μίλησε στο Β4 για τη διαφορετικότητα, τη φιλία, την αποδοχή, την ψυχολογική και σωματική βία μέσα απ΄την ιστορία του «Τρυφεράκανθου», που θέλησε να γίνει ακανθόχοιρος για να πληγώνει όποιον τον πλήγωνε και τον απέρριπτε. Τι συνέβη όμως τελικά; Μήπως στέρησε τελικά απ' τους φίλους του τη ζεστασιά και την αγάπη που ο ίδιος τους προσέφερε;

  

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013 

 Ο συγγραφέας του ανεπανάληπτου Ντετέκτιβ Κλουζ, Jürgen Banscherus, ήρθε στην Ελλάδα και επισκέφθηκε το σχολείο μας για να εξιχνιάσει τις περιπέτειες του αγαπημένου ήρωα παρέα με όλους τους μαθητές της Γ’ τάξης στον χώρο του θεάτρου. Πολύτιμοι συνεργάτες του στη λύση των μυστηρίων, η μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου και ο εμψυχωτής Γιώργος Λυμπέρης από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

   

 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 

Η συγγραφέας Λίνα Λυχναρά περιηγήθηκε με τους μαθητές του ΣΤ2 στο αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά και στη δύναμη που ασκεί η λογοτεχνία στον αναγνώστη κάθε ηλικίας εξιστορώντας τη μαγεία και τα συναισθήματα που γεμίζουν το δημιουργό.

 

 

 Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 & Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

«Τα γράμματα και οι ζαβολιές τους» με τον ιδιαίτερα ευφυή και απαράμιλλο τρόπο παρουσίασης τους απ' τη συγγραφέα Άρτεμις Ζωγανά παρέλασαν με την κυρά Γραμματική για τα τμήματα Β3 και Β2 με πήδους και ξεφωνητά.

 

 

 

Ιανουάριος 2014

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 

Η συγγραφέας Μαρία Κλίνη ήρθε να συστήσει στα παιδιά του Β5 τον παράξενο μεσιέ Μπρουνό που μόλις μαρτυρήσει ένα μυστικό, χάνεται ένα χρώμα απ'την όμορφη μικρή πόλη που κατοικεί. Άραγε θα επανέλθουν τα χρώματα;

 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Μάνια Δούκα περιπλανήθηκε νοερά με τα τμήματα Γ3 και Γ6 στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, εκεί όπου ο μικρός γρύπας με τα γαλάζια φτερά αναζητά τους φίλους του αντιμετωπίζοντας πολλά εμπόδια: θαλάσσιοι δαίμονες, όμορφες κόρες, άλογα που άλλοτε βοηθούν και άλλοτε ταλαιπωρούν και τον προβληματίζουν. Θα βρει άραγε τους φίλους του;

 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 

Η συγγραφέας Σοφία Καλαντζάκου με τη βοήθεια του Δ1 περιπλανήθηκε στους δρόμους του Καΐρου προσπαθώντας να οδηγήσει τους ήρωες της στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας για να παραδώσουν ένα πολύτιμο έγγραφο. Απλό; Καθόλου. Τα παιδιά γνώρισαν καλύτερα τα μυστικά των Φαραώ, τα ιερογλυφικά τα Φαγιούμ το θαυμαστό κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου.

 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014
 
Μια βαλίτσα γίνεται αφορμή για ταξίδια. Μεταμορφώνεται σε πλοίο, διαστημόπλοιο, υπερωκεάνιο, τρένο και ταξιδεύει με οδηγό το Χριστό, τον ήρωα της ιστορίας του συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλου. Το Δ6 και η μαγική βαλίτσα έδωσαν το σύνθημα για εξερεύνηση σε γνωστούς και άγνωστους τόπους.

 

 

Φεβρουάριος 2014

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη με το ζωντανό, απλό και χυμώδη λόγο της φώτισε στα μάτια των παιδιών του ΣΤ4 και του ΣΤ6 την περίοδο της Επανάστασης, του αγώνα, του ηρωϊσμού αλλά και των πολλών προβλημάτων της χώρας μας. Πώς επιβίωσε ο ελληνισμός στους αιώνες, ποιοι ήταν οι πόροι του αγώνα; Τα όρια της Ελλάδας, μνήμες, ιστορία, πολιτισμός. Όλα αυτά που μας οδήγησαν στο σήμερα. 

 

 

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014
   

Η συγγραφέας Μελίνα Λεγάκη με τον ήρωα της το Μανωλάκη, ένα παιδί στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, μίλησε με τα παιδιά των τμημάτων Ε4 και Ε6 για τις επιθυμίες, τις χαρές, τις καθημερινές τους περιπέτειες αλλά κυρίως για τα όνειρα τους και την πραγματοποίηση τους.

 

Μάρτιος 2014

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος έφερε κοντά στα παιδιά του Ε2 ένα σπουδαίο άνθρωπο φιλέλληνα ποιητή απ' την Περσία. Ο Φερεϋντούν Φαριάντ, ο ήρωας του βιβλίου μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και μνήμες του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου ξεκινάει το ταξίδι της ζωής του γνωρίζοντας σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες που έγιναν η αιτία να μεταφράσει όλη τη λογοτεχνία στα περσικά. Τα παιδιά παρακολούθησαν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Πέρση ποιητή.

 

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, μίλησε για το στήσιμο μιας εφημερίδας και συζήτησε με τα παιδιά του Δ5 για το πώς μια σκέψη, ένα άρθρο, μια περιγραφή ενός συμβάντος από διάφορους τομείς, της ιστορίας, της επικαιρότητας και της καθημερινότητας μπορεί να αποτελέσει υλικό των εφημερίδων. Το Δ5 με αφορμή την εργασία του για την καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφημερίδα εποχής με εξιστόρηση και αναφορά γεγονότων σχετικών.

 

Απρίλιος 2014

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η Βιβλιοθήκη γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με τη θεατρική παράσταση "Η πριγκίπισσα Κουμ- Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα" της Λίνας Μουσιώνη από τη θεατρική ομάδα των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική για όλα τα τμήματα της 3ης τάξης στο θέατρο.


Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Βιβλιοθήκη φιλοξένησε δύο εκλεκτούς καλεσμένους, τον συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφο Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, ο οποίος παρουσίασε το φιλέλληνα Πέρση ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ καθώς και την ηθοποιό Όλγα Μουργελά, που απήγγειλε ποιήματα ελλήνων ποιητών. Παράλληλα μαθητές της 5ης και 6ης απήγγειλαν επιλεγμένα ποιήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του θεάτρου για όλα τα τμήματα της 5ης και της 6ης τάξης.

 

Μάιος 2014

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Ο συγγραφέας Χρήστος Δημόπουλος με μύθους για γοργόνες απ' την παγκόσμια μυθολογία παρουσίασε τη δική του ιστορία για τη γοργόνα Ελισσώ, που τα φτερά της την έκαναν διαφορετική αλλά και δυστυχισμένη. Το μυαλό όμως και οι συμβουλές των σοφών φίλων της τής έδειξαν το δρόμο για τη χαρά και τη γνώση. Ο συγγραφέας ευαισθητοποίησε τους μαθητές των Γ3 και Γ6  για τη διαφορετικότητα.